Change language: EN|BM

Bahan-bahan: Ayam

4 biji
6 ulas
½ cawan
4 sudu besar
2 tangkai
1-2 sudu kecil
½ cawan
¼ cawan
1 sudu kecil
2 sudu kecil
900 g
Bawang merah kecil
Bawang putih
Daun ketumbar
Halia
Cili padi
Sos pedas
Minyak zaitun
Jus limau nipis
Perencah Pati Ayam TUMIX®
Lada Berperisa AJI-SHIO®
Daging ayam

Bahan-bahan A: Sos

100 g
6 sudu besar
5 ulas
4 sudu besar
4 sudu besar
Mentega asin
Daun ketumbar, dicincang
Bawang putih, dicincang
Sos pedas
Jus limau nipis / lemon

Cara Menyediakan:
1. Kisarkan bawang merah kecil, bawang putih, daun ketumbar, halia dan cili padi.
2. Masukkan sos pedas, minyak zaitun, jus limau nipis, Perencah Pati Ayam TUMIX® dan Lada Berperisa AJI-SHIO®.
3. Sapukan perapan atas ayam dan sejukkan selama 5 jam.
4. Panaskan sedikit minyak, goreng tohor atau panggang ayam hingga kuning keemasan.
5. Gabungkan semua ramuan (A), masak atas api yang rendah hingga sos memekat.
6. Tuangkan sadur panas atas ayam dan hidangkan.

Leave a Reply

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

LOG MASUK DAFTAR