Change language: EN|BM

Cadangan hidangan: 4 – 6 orang

Bahan-bahan:

3 sudu besar
2 ulas
30 g
20 ml
20 ml
¼ cawan
1 batang
2 helai
2 biji
30 ml
10 ml
7 g
5 g
Secukupnya
Minyak masak
Bawang putih, dicincang halus
Isi udang
Cili kering, direbus dan dikisar
Sos tiram
Air
Serai, diketuk
Daun limau purut
Cili api, diketuk
Sos cili
Sos tomato
AJI-NO-MOTO®
Gula
Garam

Bahan-bahan B: sayuran

50 g
8 biji
1 biji
4 batang
10 biji
1 biji
1 biji
Kubis bunga
Kacang parang
Lobak merah, dipotong
Jagung muda, dipotong
Kacang buncis, dipotong serong memanjang
Cili merah, dipotong serong memanjang
Bawang besar, dipotong tebal

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih dan masukkan isi udang.
2. Masukkan cili kering kisar, sos tiram dan air.
3. Masukkan serai dan daun limau purut.
4. Masukkan cili api bersama sos cili dan sos tomato. Kacau sebati.
5. Masukkan kesemua bahan-bahan (B). Kacau sehingga sayur separuh masak.
6. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, gula dan garam. Kacau sebati.
7. Sedia untuk dihidang.

Leave a Reply

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

LOG MASUK DAFTAR