5 Resepi Makanan Diet Sihat dan Sedap Berasaskan Ayam dan Telur (Makanan Tinggi Protein)

Apabila bercakap mengenai makanan diet sihat dan sedap, terdapat banyak pilihan resepi yang berbeza untuk dimasak! Berikut adalah 5 resepi makanan diet rendah garam yang berasaskan ayam dan telur.

Resepi rendah garam ini boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, dan masalah kesihatan yang lain. Dengan hanya beberapa bahan mudah, anda boleh memasak makanan untuk diet yang sedap, sihat, dan rendah garam.

Jadi tunggu apa lagi? Jom masak!

Ayam Masak Masam Manis

makanan diet sihat #1 ayam masak masam manis

Apabila bercakap tentang menu makanan diet, Ayam Masak Masam Manis bukan sahaja dimasak dengan bahan-bahan yang sihat, tetapi ia juga sangat sedap. Ayam adalah sumber penuh protein yang dapat membantu anda dalam penurunan berat badan.

Penggunaan AJI-NO-MOTO® dapat mengurangkan kandungan garam dalam sajian ini sebanyak 16%. Hidangan ini pasti memenuhi citarasa anda sambil membekalkan tubuh anda dengan nutrien yang diperlukan untuk kekal sihat.

Ayam Masak Halia

makanan diet sihat #2 ayam masak halia

Makanan diet sihat seterusnya adalah Ayam Masak Halia yang bukan sahaja padat dengan nutrien, tetapi juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Antaranya, halia yang membantu meningkatkan imuniti untuk melawan jangkitan dan penyakit.

Dengan menggunakan AJI-NO-MOTO®, kandungan garam juga dapat dikurangkan sebanyak 19%. Penggunaan perencah Umami menjadikan makanan ini sajian lengkap yang akan membuatkan anda berasa puas dan bertenaga.

Telur Reneh bersama Tauhu dan Kubis Panjang

makanan diet sihat #3 telur reneh bersama tauhu dan kubis panjang

Telur Reneh bersama Tauhu dan Kubis Panjang adalah menu diet dan cara yang baik untuk anda mendapatkan protein dan sayur-sayuran dalam satu hidangan. Telur dan tauhu adalah sumber protein yang hebat dan kubis panjang penuh dengan vitamin dan mineral.

Hidangan ini juga rendah kalori, menjadikannya pilihan yang bagus untuk mereka yang memantau berat badan mereka. Bukan sahaja resipi ini pilihan yang sedap, tetapi ia juga sangat sihat kerana kandungan garam yang dikurangkan sebanyak 12%.

Telur Mata Masam Manis

makanan diet sihat #4 telur mata masam manis

Telur Mata Masam Manis adalah makanan diet yang sihat dan sedap. Ia kaya dengan protein, rendah kalori, dan merupakan sumber vitamin dan mineral yang baik. Resipinya mudah dibuat dan boleh dinikmati oleh semua orang.

Hidangan ini adalah pilihan yang sesuai untuk mereka yang mencari makanan diet yang sihat. Hal ini kerana AJI-NO-MOTO® dapat mengurangkan kandungan garam di dalam hidangan telur ini sebanyak 12%.

Kangkung Belacan

makanan diet sihat #5 kangkung belacan

Kangkung Belacan adalah resepi yang kurang garam dan hidangan berperisa untuk dinikmati sambil berdiet. Hidangan ini diperisakan dengan AJI-NO-MOTO® yang mampu memberikan rasa yang masih sedap dengan pengurangan garam sebanyak 10%.

Hidangan ini juga rendah lemak dan kalori, menjadikannya pilihan yang bagus untuk mereka yang ingin mendapatkan berat badan yang sihat. Jadi jika anda sedang mencari makanan diet untuk kurus, cubalah resepi kangkung belacan.

Banyak Lagi Resepi Makanan Diet Sihat dan Sedap

Kesimpulannya, 5 resipi berasaskan ayam dan telur ini bukan sahaja sihat, malah sedap! Jadi sama ada anda ingin menurunkan berat badan, atau ingin makan lebih sihat secara umum, cuba resipi ini.

Dan jangan takut untuk bereksperimen dengan bahan-bahan yang berbeza untuk mendapatkan rasa yang paling anda sukai. Untuk mencuba banyak lagi resipi makanan diet sihat dan sedap, sila kunjungi: resipi Ajinomoto Malaysia.