AJI-NO-MOTO®

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Penerangan Produk

Penambah perisa AJI-NO-MOTO® merupakan jenama yang terkenal di seluruh dunia bagi Monosodium Glutamat (MSG). Ia juga merupakan perencah umami. AJI-NO-MOTO® menyedapkan semua jenis masakan tanpa mengubah rasa keaslian masakan. Dengan menambah sedikit AJI-NO-MOTO® sebelum, semasa atau selepas memasak, makanan menjadi lebih lazat.

AJI-NO-MOTO® digunakan secara meluas oleh suri rumah tangga, penjaja dan tukang masak profesional di serata dunia. Selain itu, ia turut digunakan dalam makanan proses, makanan sejuk beku, sup, snek, mee segera dan sebagainya.

 

Saiz Pembungkusan

 • Botol 70g
 • Paket 100g
 • Paket 15g
 • Paket 150g
 • Paket 33g
 • Paket 300g
 • Paket 72g
 • Paket 500g
 
 • Paket 1kg

 

FAQ

 • MSG adalah bahan tambahan makanan dibawah Akta Makanan 1983 dan Peraturan di Malaysia.
 • Ia tidak termasuk dalam senarai makanan yang perlu memaparkan tarikh luput pada pembungkusan produk.
 • MSG mempunyai tahap kestabilan yang sama dengan gula atau garam dan boleh disimpan selama jangka masa yang panjang tanpa perubahan pada rupa dan warnanya (AJI-NO-MOTO® adalah bahan tambahan makanan yang mempunyai jangka hayat melebihi 18 bulan).

(AKTA MAKANAN; Bahagian 3; Seksyen 14; Subperaturan 4) (hlm. 67, 238).

AJI-NO-MOTO® tidak mempunyai logo “vegetarian” kerana ia disasarkan pada orang awam daripada pelbagai jenis kaum yang mempunyai pelbagai jenis latar belakang pemakanan (termasuk golongan vegetarian). Kami tidak menyatakan ia “mesra-vegetarian” secara khusus bagi mengelakkan kesalahfahaman bahawa ia terhad untuk golongan tertentu sahaja. Selain itu, ramuan yang digunakan adalah dari sumber yang semula jadi, jadi tiada keperluan untuk menekankan bahawa ia sesuai bagi golongan vegetarian.

AJI-NO-MOTO® tidak mempunyai kandungan alergen kerana ia dihasilkan dan dipekkan di dalam kilang pengeluaran yang hanya menampung pengeluaran MSG.

Ia merupakan strategi reka bentuk pembungkusan untuk memfokus pada mesej utama, iaitu logo HALAL dan berat bersih.

Ya, AJI-NO-MOTO® yang dihasilkan oleh Ajinomoto (M) Berhad diperakui Halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

AJI-NO-MOTO® dihasilkan melalui proses penapaian karbohidrat yang bersumberkan ubi kayu atau tebu yang ditanam secara semula jadi, jadi ia tidak mengandungi sebarang ramuan yang berasaskan haiwan. Ini bermaksud AJI-NO-MOTO® adalah mesra-vegetarian”.

Iklan dan Video Informasi

Pak AJI Kata Campur, Campur, Siap!

AJI-NO-MOTO® Production Animation

AJI-NO-MOTO® Campur, Campur , Siap! – What’s your favorite food

“Campur, Campur, Siap!” Music video

Ikan Goreng Rasa Enak Sekali Dengan AJI-NO-MOTO®

Iklan Baru “AJI-NO-MOTO” – Berita Terkini: “Masakan Goreng Boleh Tambah “AJI-NO-MOTO” (Tempe Goreng)

Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai AJI-NO-MOTO®

Matlamat Yang Membawa Kepada Penemuan Umami & Kelahiran AJI-NO-MOTO®

Prof Kikunae Ikeda, seorang saintis Jepun yang melanjutkan pengajian beliau di Jerman berasa kagum dengan susuk tubuh yang sangat baik dan diet orang-orang Jerman. Beliau percaya diet adalah salah satu faktor, dan perkara ini menggalakkan beliau untuk memperkukuhkan matlamat memperbaiki diet orang Jepun. Dengan matlamat ini, penemuan Umami bermula pada tahun 1908 apabila Prof Ikeda mendapati satu rasa yang berbeza daripada manis, masam, pahit dan masin dari sup Kombu dashi. Beliau menamakan rasa tersebut sebagai Umami dan dia bekerjasama dengan Saburosuke Suzuki II yang berkongsi impian yang sama seperti Ikeda. Pada tahun 1909, AJI-NO-MOTO® telah dilancarkan secara rasmi oleh Saburosuke Suzuki II, sebagai perasa Umami pertama di dunia yang membawa falsafah dan matlamat, “Eat Well, Live Well”.  (Cerita Penuh)

Paparan Dokumentari Di Sini »

Tips: Bila AJI-NO-MOTO® perlu ditambahkan

AJI-NO-MOTO ® tidak berbau dan tahan haba oleh itu, ia sesuai untuk digunakan dalam apa-apa jenis hidangan dalam mana-mana proses memasak:

MSG-application-1024x435.png

Tips: Jumlah AJI-NO-MOTO® Yang Perlu Ditambah Ke Dalam Masakan

ajinomoto-usage-tips-table.jpg