Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Ayam Chasseur

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Black Pepper Seasoning TUMIX® Chicken Stock
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Ayam Chasseur

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
4 – 5 keping Ayam
1 sudu kecil Perencah Masak Lada Hitam SERI AJI®
1- 2 sudu besar Minyak
1 sudu besar Mentega
1 biji Bawang besar, dicincang
250 g Cendawan butang, dihiris
2 ulas Bawang putih, dicincang
1 ½ sudu besar Tepung
350 ml Air
2 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 cawan Tomato dalam tin
½ sudu kecil Daun thyme segar, dicincang
1 sudu besar Parsli segar, dicincang
Cara Menyediakan
1. Perap ayam dengan Perencah Masak Lada Hitam SERI AJI®.
2. Panaskan minyak dan tumis ayam sehingga perang. Ketepikan.
3. Gunakan kuali yang sama, masukkan mentega dan kecilkan api. Masukkan bawang, tumis hingga kuning keemasan.
4. Besarkan api dan masukkan cendawan serta bawang putih.
5. Masukkan tepung dan gaul sehingga semua cendawan disalut tepung, kemudian masukkan air dan reneh seketika.
6. Masukkan Perencah Pati Ayam TUMIX®, tomato, thyme segar dan ayam.
7. Masak selama 10 minit sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam jika perlu.
8. Hias dengan parsli.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product