Ayam Chasseur

Ayam Chasseur
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Black Pepper Seasoning Recipes TUMIX® Chicken Stock Recipes
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Ayam Chasseur

Bahan-bahan
4 – 5 keping Ayam
1 sudu kecil Perencah Masak Lada Hitam SERI AJI®
1- 2 sudu besar Minyak
1 sudu besar Mentega
1 biji Bawang besar, dicincang
250 g Cendawan butang, dihiris
2 ulas Bawang putih, dicincang
1 ½ sudu besar Tepung
350 ml Air
2 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 cawan Tomato dalam tin
½ sudu kecil Daun thyme segar, dicincang
1 sudu besar Parsli segar, dicincang
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan Perencah Masak Lada Hitam SERI AJI®.
  2. Panaskan minyak dan tumis ayam sehingga perang. Ketepikan.
  3. Gunakan kuali yang sama, masukkan mentega dan kecilkan api. Masukkan bawang, tumis hingga kuning keemasan.
  4. Besarkan api dan masukkan cendawan serta bawang putih.
  5. Masukkan tepung dan gaul sehingga semua cendawan disalut tepung, kemudian masukkan air dan reneh seketika.
  6. Masukkan Perencah Pati Ayam TUMIX®, tomato, thyme segar dan ayam.
  7. Masak selama 10 minit sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam jika perlu.
  8. Hias dengan parsli.
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner_footer.jpg