Ayam Chasseur

Ayam Chasseur
Description
Keterangan Resipi

Resepi Ayam Chasseur adalah Resepi Perancis klasik yang lazat. Ayam diperap dengan Perencah Masak Lada Hitam SERI AJI® dan dimasak hingga pekat.

Ingredients
Bahan-bahan
4 – 5 keping Ayam
1 sudu kecil Perencah Masak Lada Hitam SERI AJI®
1- 2 sudu besar Minyak
1 sudu besar Mentega
1 biji Bawang besar, dicincang
250 g Cendawan butang, dihiris
2 ulas Bawang putih, dicincang
1 ½ sudu besar Tepung
350 ml Air
2 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 cawan Tomato dalam tin
½ sudu kecil Daun thyme segar, dicincang
1 sudu besar Parsli segar, dicincang
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam dengan Perencah Masak Lada Hitam SERI AJI®.
  2. Panaskan minyak dan tumis ayam sehingga perang. Ketepikan.
  3. Gunakan kuali yang sama, masukkan mentega dan kecilkan api. Masukkan bawang, tumis hingga kuning keemasan.
  4. Besarkan api dan masukkan cendawan serta bawang putih.
  5. Masukkan tepung dan gaul sehingga semua cendawan disalut tepung, kemudian masukkan air dan reneh seketika.
  6. Masukkan Perencah Pati Ayam TUMIX®, tomato, thyme segar dan ayam.
  7. Masak selama 10 minit sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam jika perlu.
  8. Hias dengan parsli.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Black Pepper Seasoning Recipes
Seri-Aji® Black Pepper Seasoning Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg