Resepi Ayam Cili Kam Heong
4 orang
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Resepi Ayam Cili Kam Heong adalah hidangan Cina Malaysia yang boleh disiapkan dalam masa 30 minit. Hidangan ini biasanya disajikan dengan nasi.
Bahan-bahan
1 kg | Dada ayam, dipotong dadu sederhana besar |
Secukup | Minyak masak |
Bahan-bahan A: untuk salutan ayam
300 g | Tepung jagung |
1 sudu kecil | Lada hitam |
1 sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
Bahan-bahan B: untuk kuah
1 biji | Bawang besar* |
5 ulas | Bawang putih* |
2 inci | Halia* |
4 batang | Serai* |
3 sudu kecil | Udang kering, rendam dan dituskan* |
3 sudu besar | Pes cili |
2 sudu besar | Sos tiram |
4 keping | Cili kering |
3 tangkai | Daun Kari |
3 helai | Daun limau purut |
3 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
3 sudu besar | Gula |
Cara Menyediakan
- Campur gaulkan tepung jagung, lada hitam, garam, dan AJI-NO-MOTO®.
- Masukkan ayam dan salutkan dengan campuran tepung tadi hingga rata.
- Gorengkan ayam hingga sedikit kuning keemasan dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar (*) sehingga naik bau.
- Masukkan pes cili dan sos tiram. Masak selama 4 minit.
- Kemudian masukkan gula, cili kering, daun kari, daun limau purut dan AJI-NO-MOTO®.
- Masukkan ayam yang digoreng tadi, kacau seketika sehingga rata dan sedia untuk dihidangkan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes