Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Ayam Cili Kam Heong

Produk Yang Digunakan Untuk Resepi
AJI-NO-MOTO®
Ajinomoto Malaysia
4 orang
Keterangan Resipi

Ayam Cili Kam Heong

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
1 kg Dada ayam, dipotong dadu sederhana besar
Secukup Minyak masak
Bahan-bahan A: untuk salutan ayam
300 g Tepung jagung
1 sudu kecil Lada hitam
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
Bahan-bahan B: untuk kuah
1 biji Bawang besar*
5 ulas Bawang putih*
2 inci Halia*
4 batang Serai*
3 sudu kecil Udang kering, rendam dan dituskan*
3 sudu besar Pes cili
2 sudu besar Sos tiram
4 keping Cili kering
3 tangkai Daun Kari
3 helai Daun limau purut
3 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
3 sudu besar Gula
Kaedah
1. Campurgaulkan tepung jagung, lada hitam, garam, dan AJI-NO-MOTO®
2. Masukkan ayam dan salutkan dengan campuran tepung tadi hingga rata
3. Gorengkan ayam hingga sedikit kuning keemasan dan ketepikan
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar (*) sehingga naik bau
5. Masukkan pes cili dan sos tiram. Masak selama 4 minit
6. Kemudian masukkan gula, cili kering, daun kari, daun limau purut dan AJI-NO-MOTO®
7. Masukkan ayam yang digoreng tadi, kacau seketika sehingga rata dan sedia untuk dihidangkan
Ajinomoto Product