Ayam Cincang Bersama Tauhu Telur

45 minit

5 Hidangan

Hidangan bertekstur lembut dan berprotien tinggi
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
198 kcal

Carbohydrate
5.9 g

Cholesterol
17.9mg

Fiber
11.4g

Protein
743.1 g

150 g | Ayam cincang |
3 tiub | Tauhu telur, dipotong |
3/4 sudu kecil | Cuka |
1 sudu besar | Minyak masak |
1 inci | Halia, dicincang halus |
2-3 ulas | Bawang putih, cincang halus |
80 ml | Air |
1 mangkuk kecil | Kacang pea atau sayur campur |
1/2 sudu besar | Tepung jagung dicampur dengan 1 sudu besar air (pilihan) |
Bahan-bahan A: Perapan
1 biji | Telur putih |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Minyak bijan |
1/4 sudu kecil | Serbuk lada putih |
1 sudu kecil | Tepung jagung |
Bahan-bahan B: Bahan Perasa
1/8 sudu kecil | Kicap pekat |
3/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Perencah Umami |
1/4 sudu kecil | Garam |

- Perap ayam cincang bersama bahan-bahan (A) selama 30 minit.
- Perap tauhu seketika bersama cuka.
- Goreng tauhu sehingga kuning keemasan dan ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis halia dan bawang putih cincang. Masukkan ayam dan kacau.
- Masukkan tauhu dan air, biar reneh selama beberapa minit. Masukkan kacang pea dan bahan perasa (B).
- Akhir sekali, masukkan campuran tepung jagung, kacau rata. Sedia dihidang.

Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia dapat mengurangkan sekitar 11% natrium disamping itu dapat mengekalkan kelazatan hidangan.


