Ayam Goreng Berempah

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi



Ayam Goreng Berempah

Hidangan: 4 – 5 orang

Bahan-Bahan:
800 gm | Ayam |
Secukupnya | Minyak(untuk goreng) |
Bahan-Bahan Perapan (A):
2 sudu besar | Garam |
3 sudu besar | Gula |
4 sudu besar | Minyak |
2 sudu besar | Serbuk Kari |
1 sudu kecil | Serbuk Cili |
1/2 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Perencah Umami (Penambah Perisa) |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Bahan-Bahan Dikisar (B):
1 sudu besar | Biji Ketumbar |
1 sudu kecil | Jintan Manis |
1 sudu kecil | Jintan Putih |
5 ulas | Bawang Merah |
1 biji | Bawang Besar |
4 ulas | Bawang Putih |
1/2 inci | Halia |
1/2 inci | Lengkuas |
2 batang | Serai |

1.
Bersihkan dan potong ayam menjadi bahagian
2.
Perapkan ayam dengan Bahan A dan B.
3.
Perapkan sekurang-kurangnya 30 minit.
4.
Panaskan minyak dan goreng ayam.
5.
Tip: Tambah minyak untuk memastikan rasanya menyerap pada ayam.
Disqus comment