Ayam Kampung Kukus Herba

Ayam Kampung Kukus Herba
recipe-cook-time
10 orang
Description
Keterangan Resipi

Ayam Kampung Kukus Herba

Ingredients
Bahan-bahan
1 ekor Ayam kampung (1.2 kg), dibersihkan
3 sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX®
1.5 liter Air
1 sudu kecil Garam
1 helai Kertas “Parchment’ (20’ × 20’ Inci)
1 helai Kertas aluminium (20’ × 20’ Inci)

Bahan-bahan A: herba

25 g Yu Zhu
20 g Dang Shen
4 g Kam Chow
3 g Chuan Gong
20 g Dried longan
8 g Wolf berries
25 g Red Dates
4 g Dang Gui
4 g Bei Qi
20 g Huai Shan
Method
Cara Menyediakan
  1. Perap ayam kampung dengan 2 sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX® .
  2. Di dalam periuk, tuangkan air dan perasakan dengan 1 sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX® dan garam.
  3. Masukkan kesemua bahan (A) dan didihkan. Reneh selama 20 minit.
  4. Alaskan mangkuk dengan kertas aluminium dan kertas kekulit. Letakkan ayam diatasnya.
  5. Masukkan campuran herba yang telah dimasak. Balut dengan ketat. Kukus selama 2 jam.
  6. Keluarkan daripada pengukus dan dihidangkan.
Method
Tips

Selain daripada dikukus, resipi ini boleh dimasak menggunakan “slow cooker” atau ketuhar. Jika dimasak menggunakan “slow cooker”, ayam tidak perlu dibalut dan herba tidak perlu dimasak terlebih dahulu. Masak perlahan selama 3½ jam.

Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg