Ayam Kampung Kukus Herba
10 orang
Keterangan Resipi
Ayam Kampung Kukus Herba
Bahan-bahan
1 ekor | Ayam kampung (1.2 kg), dibersihkan |
3 sudu kecil | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1.5 liter | Air |
1 sudu kecil | Garam |
1 helai | Kertas “Parchment’ (20’ × 20’ Inci) |
1 helai | Kertas aluminium (20’ × 20’ Inci) |
Bahan-bahan A: herba
25 g | Yu Zhu |
20 g | Dang Shen |
4 g | Kam Chow |
3 g | Chuan Gong |
20 g | Dried longan |
8 g | Wolf berries |
25 g | Red Dates |
4 g | Dang Gui |
4 g | Bei Qi |
20 g | Huai Shan |
Cara Menyediakan
- Perap ayam kampung dengan 2 sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX® .
- Di dalam periuk, tuangkan air dan perasakan dengan 1 sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX® dan garam.
- Masukkan kesemua bahan (A) dan didihkan. Reneh selama 20 minit.
- Alaskan mangkuk dengan kertas aluminium dan kertas kekulit. Letakkan ayam diatasnya.
- Masukkan campuran herba yang telah dimasak. Balut dengan ketat. Kukus selama 2 jam.
- Keluarkan daripada pengukus dan dihidangkan.
Tips
Selain daripada dikukus, resipi ini boleh dimasak menggunakan “slow cooker” atau ketuhar. Jika dimasak menggunakan “slow cooker”, ayam tidak perlu dibalut dan herba tidak perlu dimasak terlebih dahulu. Masak perlahan selama 3½ jam.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes