Ayam Madu
Keterangan Resipi
Madu mewakili hubungan berpasangan yang berbahagia. Nikmatilah kesedapan Ayam Madu yang dimasak daripada Madu dan pati ayam TUMIX®
Bahan-bahan
1kg | Paha Ayam (tanpa tulang) |
2 sudu besar | Air |
1 sudu besar | Minyak |
Perasa:
120g | Madu |
30g | Gula |
1/2 sudu teh | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
1 sudu besar | Kicap Manis |
¼ sudu teh | Kicap Pekat |
Cara Menyediakan
- Bersihkan paha ayam dan tuskan airnya.
- Tuangkan air dan semua bahan-bahan perasa ke dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
- Masukkan ayam dan perapkannya selama 2 jam atau semalaman dalam peti sejuk.
- Panaskan kuali leper dan masukkan ayam yang telah diperap.
- Tutup dengan tudung kuali dan reneh dengan api perlahan selama 20-25 minit.
- Tuangkan kuahnya yang berlebihan ke dalam mangkuk untuk digunakan kemudian.
- Tambahkan minyak ke dalam kuali. Gorengkan daging ayam sehingga perang keemasan.
- Tuangkan kuah ke atas ayam dan hidangkan.
Tips
Selain menggoreng ayam dalam kuali leper, anda juga boleh menggunakan ketuhar untuk memanggangnya.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes