Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Ayam Madu

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper TUMIX® Chicken Stock
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Madu mewakili hubungan berpasangan yang berbahagia. Nikmatilah kesedapan Ayam Madu yang dimasak daripada Madu dan pati ayam TUMIX®

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
1kg Paha Ayam (tanpa tulang)
2 sudu besar Air
1 sudu besar Minyak
Perasa:
120g Madu
30g Gula
1/2 sudu teh Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 sudu teh Lada Berperisa AJI-SHIO®
1 sudu besar Kicap Manis
¼ sudu teh Kicap Pekat
Cara Menyediakan
1. Bersihkan paha ayam dan tuskan airnya.
2. Tuangkan air dan semua bahan-bahan perasa ke dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan ayam dan perapkannya selama 2 jam atau semalaman dalam peti sejuk.
4. Panaskan kuali leper dan masukkan ayam yang telah diperap.
5. Tutup dengan tudung kuali dan reneh dengan api perlahan selama 20-25 minit.
6. Tuangkan kuahnya yang berlebihan ke dalam mangkuk untuk digunakan kemudian.
7. Tambahkan minyak ke dalam kuali. Gorengkan daging ayam sehingga perang keemasan.
8. Tuangkan kuah ke atas ayam dan hidangkan.
9. Tip: Selain menggoreng ayam dalam kuali leper, anda juga boleh menggunakan ketuhar untuk memanggangnya.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product