Ayam Masak Merah

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Cadangan hidangan: 8-10 orang

Bahan-bahan:
1 ekor Ayam, dipotong
1 sudu besar SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan
Secukupnya Minyak masak
Bahan-bahan A: kuah
3 paket SERI-AJI® Perencah Masak Merah
¾ cawan Air
1 biji Bawang besar, dihiris nipis
1 biji Bawang kuning, dihiris bulat
2 tangkai Daun ketumbar
Cara Menyediakan

1. Gaulkan ayam bersama SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan.
2. Gorengkan sehingga garing dan ketepikan.
3. Gaul SERI-AJI® Perencah Masak Merah bersama air sehingga sebati.
4. Panaskan ½ cawan minyak gorengan, tumis bawang besar sehingga layu.
5. Masukkan bancuhan SERI-AJI® Perencah Masak Merah, didihkan sehingga pekat.
6. Masukkan ayam goreng dan bawang kuning. Gaul sehingga kuah menyaluti ayam.
7. Hidang dan taburkan daun ketumbar di atas ayam masak merah.
8. Sedia untuk dihidang.

 

Kongsi Artikel Ini