Ayam Masak Merah

Ayam Masak Merah
recipe-cook-time
5 Orang
Play Video Tonton Video Memasak
Description
Keterangan Resipi

Resepi Ayam Masak Merah kami adalah Resepi yang cepat & mudah untuk disediakan. Klik sini untuk Resepi Ayam Masak Merah yang pasti memikat selera keluarga.

Ingredients
Bahan-bahan
800 gm Ayam (dipotong dalam 6 keping)
50 ml Minyak Sapi (untuk tumis)
2 sudu besar Cili Boh
1 biji Bawang Merah Besar (dihiris)
3 sudu besar Sos Cili
3 sudu besar Sos Tomato
5 sudu besar Tomato Puri
1/4 tin Kacang Peas
50 ml Susu Cair
2 sudu besar Gula

Bahan-bahan Dikisar (A):

8 ulas Bawang Merah
5 ulas Bawang Putih
2 cm Halia
50 ml Air

Bahan-bahan Perapan (B):

1 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Garam

Bahan-bahan (C):

3 biji Buah Pelaga
1 batang Kayu Manis
5 kuntum Cengkih
1 kuntum Bunga Lawang
1 batang Serai (ditumbuk)
Method
Cara Menyediakan
  1. Perapkan ayam dengan bahan-bahan B.
  2. Panaskan minyak secukupnya untuk gorengkan ayam sehingga separuh masak, diketepikan.
  3. Panaskan minyak sapi untuk tumiskan cili boh dan bawang merah besar.
  4. Tambahkan bahan-bahan A dan bahan-bahan C. Tumis sehingga terbit minyak and harum.
  5. Masaukkan sos cili, sos tomato, tomato puri dan gaul rata.
  6. Tambahkan susu cair dan air (20ml) jika kuah terlalu pekat, kacau sebati.
  7. Masukkan ayam dan gula, kacau goreng sehingga ayam masak sepenuhnya
  8. Hidangkan semasa panas dengan kacang peas.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg