Ayam Mentega Berkrim

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Cadangan Hidangan: 4 – 6 orang

Bahan-Bahan:
800 g Ayam, dipotong kecil
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
4 sudu besar Tepung jagung
1 liter Minyak masak
Bahan-bahan: kuah
50 g Mentega
2 ulas Bawang putih, dicincang
2 tangkai Daun kari
5 biji Cili padi, dihiris halus
200 ml Susu cair
200 ml Air
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
½ sudu kecil Gula
2 sudu besar Tepung jagung, dicampur dengan air
Cara Menyediakan
  1. Perapkan ayam dengan AJI-NO-MOTO®. Masukkan tepung jagung dan gaul sebati.
  2. Panaskan minyak masak. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
  3. Di dalam kuali, cairkan mentega.
  4. Tumiskan bawang putih, cili padi dan daun kari sehingga wangi.
  5. Masukkan susu cair dan air.
  6. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, garam dan gula. Kacau sebati.
  7. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau sehingga pekat.
  8. Masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau sekata.
  9. Sedia untuk dihidang.

Kongsi Artikel Ini