Ayam Buttermilk

Resepi Ayam Buttermilk Mudah dan Sedap
recipe-cook-time
6 orang
Play Video Tonton Video Memasak
Description
Keterangan Resipi

Ayam Buttermilk adalah hidangan yang sedap dan mudah dimasak dengan hanya mengambil masa beberapa minit untuk disediakan. Anda boleh menghidangkan masakan ini dengan nasi dan beberapa sayuran kukus untuk hidangan lengkap.

Terdapat banyak resipi berbeza untuk Ayam Buttermilk, tetapi bahan asasnya adalah salutan ayam dengan tepung goreng dan bahan perasa sebelum menggorengnya. Bahan-bahan sos buttermilk pula termasuk rempah ratus, mentega, dan susu cair.

Ingredients
Bahan-bahan
800 g Ayam, dipotong kecil
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
4 sudu besar Tepung jagung
1 liter Minyak masak

Bahan-bahan: kuah

50 g Mentega
2 ulas Bawang putih, dicincang
2 tangkai Daun kari
5 biji Cili padi, dihiris halus
200 ml Susu cair
200 ml Air
½ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Garam
½ sudu kecil Gula
2 sudu besar Tepung jagung, dicampur dengan air
Method
Cara Menyediakan
  1. Perapkan ayam dengan AJI-NO-MOTO®. Masukkan tepung jagung dan gaul sebati.
  2. Panaskan minyak masak. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
  3. Di dalam kuali, cairkan mentega.
  4. Tumiskan bawang putih, cili padi dan daun kari sehingga wangi.
  5. Masukkan susu cair dan air.
  6. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, garam dan gula. Kacau sebati.
  7. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau sehingga pekat.
  8. Masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau sekata.
  9. Sedia untuk dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg