Ayam Piri- Piri

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Bahan-bahan: Ayam
4 biji Bawang merah kecil
6 ulas Bawang putih
½ cawan Daun ketumbar
4 sudu besar Halia
2 tangkai Cili padi
1-2 sudu kecil Sos pedas
½ cawan Minyak zaitun
¼ cawan Jus limau nipis
1 sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX®
2 sudu kecil Lada Berperisa AJI-SHIO®
900 g Daging ayam
Bahan-bahan A: Sos
100 g Mentega asin
6 sudu besar Daun ketumbar, dicincang
5 ulas Bawang putih, dicincang
4 sudu besar Sos pedas
4 sudu besar Jus limau nipis / lemon
Cara Menyediakan

1. Kisarkan bawang merah kecil, bawang putih, daun ketumbar, halia dan cili padi.
2. Masukkan sos pedas, minyak zaitun, jus limau nipis, Perencah Pati Ayam TUMIX®dan Lada Berperisa AJI-SHIO®.
3. Sapukan perapan atas ayam dan sejukkan selama 5 jam.
4. Panaskan sedikit minyak, goreng tohor atau panggang ayam hingga kuning keemasan.
5. Gabungkan semua ramuan (A), masak atas api yang rendah hingga sos memekat.
6. Tuangkan sadur panas atas ayam dan hidangkan.

Kongsi Artikel Ini