Ayam Sejuk

Ayam Sejuk
recipe-cook-time
6 hidangan
Description
Keterangan Resipi

Resipi Tahun Baru Cina!

Ayam Sejuk
Ingredients
Bahan-bahan
1 seekor Ayam
1 ½ sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX®
Sedikit Daun ketumbar, Daun bawang atau Timun
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan 3 liter air di dalam periuk besar.
  2. Masukkan ayam dan kecilkan api, reneh selama 50minit.
  3. Keluarkan ayam dan biarkan di bawah air pili yang mengalir selama 10 minit, ketepikan air rebusan ayam.
  4. Angkat dan keringkan ayam, kemudian sapu Perencah Pati Ayam TUMIX® pada permukaan ayam. Ketepikan dan biarkan sejuk.
  5. Potong dan susun ketulan ayam dalam pinggan besar.
  6. Hiaskan dengan daun ketumbar, daun bawang atau timun.
Sos cili
Ingredients
Bahan-bahan
120 g Cili merah
3 – 4 biji Cili padi merah
6 – 8 biji Bawang putih
100 ml Air rebusan ayam*
3 sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 sudu kecil Gula
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar cili merah, cili padi, bawang putih bersama air rebusan.
  2. Masukkan ke dalam mangkuk, tambah masuk Perencah Pati Ayam TUMIX® dan gula, gaul rata.
    Pilihan: Tambah 1 sudu kecil jus limau kasturi
Sos Halia
Ingredients
Bahan-bahan
160 g Halia segar, buangkan kulit
100 ml Air rebusan ayam*

Bahan-bahan A:

2 sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 sudu kecil Sos ikan
1 sudu kecil Minyak bijan
½ sudu kecil Gula
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar halia segar dan ke semua bahan A dengan air rebusan ayam sehingga halus.
  2. Masukkan ke dalam mangkuk dan masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro dengan haba sederhana selama 2 minit.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg