Ayam Sejuk
6 hidangan
Keterangan Resipi
Resipi Tahun Baru Cina!
Ayam Sejuk
Bahan-bahan
1 seekor | Ayam |
1 ½ sudu kecil | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
Sedikit | Daun ketumbar, Daun bawang atau Timun |
Cara Menyediakan
- Didihkan 3 liter air di dalam periuk besar.
- Masukkan ayam dan kecilkan api, reneh selama 50minit.
- Keluarkan ayam dan biarkan di bawah air pili yang mengalir selama 10 minit, ketepikan air rebusan ayam.
- Angkat dan keringkan ayam, kemudian sapu Perencah Pati Ayam TUMIX® pada permukaan ayam. Ketepikan dan biarkan sejuk.
- Potong dan susun ketulan ayam dalam pinggan besar.
- Hiaskan dengan daun ketumbar, daun bawang atau timun.
Sos cili
Bahan-bahan
120 g | Cili merah |
3 – 4 biji | Cili padi merah |
6 – 8 biji | Bawang putih |
100 ml | Air rebusan ayam* |
3 sudu kecil | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 sudu kecil | Gula |
Cara Menyediakan
- Kisar cili merah, cili padi, bawang putih bersama air rebusan.
- Masukkan ke dalam mangkuk, tambah masuk Perencah Pati Ayam TUMIX® dan gula, gaul rata.
Pilihan: Tambah 1 sudu kecil jus limau kasturi
Sos Halia
Bahan-bahan
160 g | Halia segar, buangkan kulit |
100 ml | Air rebusan ayam* |
Bahan-bahan A:
2 sudu kecil | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Minyak bijan |
½ sudu kecil | Gula |
Cara Menyediakan
- Kisar halia segar dan ke semua bahan A dengan air rebusan ayam sehingga halus.
- Masukkan ke dalam mangkuk dan masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro dengan haba sederhana selama 2 minit.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes