Ayam Serai Vietnam

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Bahan-bahan A:
600 g Dada/paha ayam, dibuang tulang & dipotong kepada kutlet 3-4 sm
1 sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis TUMIX®
1 sudu besar Air
2 sudu teh Jus limau nipis
3 ulas Bawang putih, ditumbuk halus
1 peket Perencah Nasi Goreng Cina SERI-AJI®
1 sudu besar Serbuk kari daging
Bahan-bahan B:
2 sudu besar Gula
3 sudu besar Air
3 sudu besar Minyak masak
2 tangkai Serai (bahagian lembut sahaja), dipotong halus
3 ulas Bawang merah, dihiris nipis
3 biji Cili merah, dibuang biji & dipotong halus
Secukup Garam
1 tangkai Daun bawang (untuk hiasan)
Cara Menyediakan
  1. Campur-gaul semua bahan (A), perap selama 15 minit.
  2. Di atas api kecil, gaulkan gula dengan 1 sudu besar air sehingga gula cair.
  3. Biar menjadi warna karamel. Tambah 2 sudu besar air. Tuangkan campuran ke dalam mangkuk.
  4. Panaskan minyak, tumis serai, bawang merah dan cili merah hingga naik bau.
  5. Tambah masuk ayam dan karamel. Kacau sebati hingga ayam masak dan sos memekat. Taburkan garam hingga cukup rasa.
  6. Hias dengan daun bawang.

Kongsi Artikel Ini