Ayam Serai Vietnam

Ayam Serai Vietnam
Description
Keterangan Resipi

Ayam Serai Vietnam

Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

600 g Dada/paha ayam, dibuang tulang & dipotong kepada kutlet 3-4 sm
1 sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis TUMIX®
1 sudu besar Air
2 sudu teh Jus limau nipis
3 ulas Bawang putih, ditumbuk halus
1 peket Perencah Nasi Goreng Cina SERI-AJI®
1 sudu besar Serbuk kari daging

Bahan-bahan B:

2 sudu besar Gula
3 sudu besar Air
3 sudu besar Minyak masak
2 tangkai Serai (bahagian lembut sahaja), dipotong halus
3 ulas Bawang merah, dihiris nipis
3 biji Cili merah, dibuang biji & dipotong halus
Secukup Garam
1 tangkai Daun bawang (untuk hiasan)
Method
Cara Menyediakan
  1. Campur-gaul semua bahan (A), perap selama 15 minit.
  2. Di atas api kecil, gaulkan gula dengan 1 sudu besar air sehingga gula cair.
  3. Biar menjadi warna karamel. Tambah 2 sudu besar air. Tuangkan campuran ke dalam mangkuk.
  4. Panaskan minyak, tumis serai, bawang merah dan cili merah hingga naik bau.
  5. Tambah masuk ayam dan karamel. Kacau sebati hingga ayam masak dan sos memekat. Taburkan garam hingga cukup rasa.
  6. Hias dengan daun bawang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Yangchow Fried Rice Recipes
Seri-Aji® Yangchow Fried Rice Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg