Ayam Serai Vietnam
Keterangan Resipi
Ayam Serai Vietnam
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
600 g | Dada/paha ayam, dibuang tulang & dipotong kepada kutlet 3-4 sm |
1 sudu besar | Perencah Pati Ikan Bilis TUMIX® |
1 sudu besar | Air |
2 sudu teh | Jus limau nipis |
3 ulas | Bawang putih, ditumbuk halus |
1 peket | Perencah Nasi Goreng Cina SERI-AJI® |
1 sudu besar | Serbuk kari daging |
Bahan-bahan B:
2 sudu besar | Gula |
3 sudu besar | Air |
3 sudu besar | Minyak masak |
2 tangkai | Serai (bahagian lembut sahaja), dipotong halus |
3 ulas | Bawang merah, dihiris nipis |
3 biji | Cili merah, dibuang biji & dipotong halus |
Secukup | Garam |
1 tangkai | Daun bawang (untuk hiasan) |
Cara Menyediakan
- Campur-gaul semua bahan (A), perap selama 15 minit.
- Di atas api kecil, gaulkan gula dengan 1 sudu besar air sehingga gula cair.
- Biar menjadi warna karamel. Tambah 2 sudu besar air. Tuangkan campuran ke dalam mangkuk.
- Panaskan minyak, tumis serai, bawang merah dan cili merah hingga naik bau.
- Tambah masuk ayam dan karamel. Kacau sebati hingga ayam masak dan sos memekat. Taburkan garam hingga cukup rasa.
- Hias dengan daun bawang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Yangchow Fried Rice Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes