Bayam Rangup

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Cadangan hidangan: 4-6 orang

Bahan-bahan:
½ cawan Tepung beras
½ cawan Tepung gandum
¼ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
¼ sudu kecil Garam
1 cawan Air sejuk
2 cawan Minyak masak
50 g Daun bayam, dibersihkan
Bahan-bahan: sos
80 g Gula nipah, diparut
½ cawan Air
3 tangkai Cili merah, dicincang
½ inci Halia, diketuk
¼ sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam
2 sudu besar Cuka
½ sudu kecil Sos ikan
½ sudu besar Tepung jagung, dicampur dengan sedikit air
1 tangkai Daun ketumbar, dihiris
Cara Menyediakan
  1. Satukan tepung beras, tepung gandum, AJI-NO-MOTO®, garam dan air sejuk. Kacau sehingga sebati.
  2. Panaskan minyak masak. Celupkan daun bayam ke dalam bancuhan tepung. Goreng sehingga keemasan.
  3. Untuk membuat sos, cairkan gula nipah bersama air di dalam periuk.
  4. Masukkan cili merah, halia, AJI-NO-MOTO®, garam, cuka dan sos ikan. Renehkan dengan api perlahan.
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sebati sehingga pekat. Ketepikan.
  6. Masukkan daun ketumbar dan kacau sebati.
  7. Sedia untuk dihidang.

Kongsi Artikel Ini