Bayam Rangup
6 orang
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Bayam Goreng adalah menu kudapan yang cukup terkenal kerana resepinya yang ringkas dan mudah untuk menghasilkan Bayam yang rangup. Tunggu apa lagi? Jom cuba resepi Bayam Rangup hari ini.
Bahan-bahan
½ cawan | Tepung beras |
½ cawan | Tepung gandum |
¼ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
¼ sudu kecil | Garam |
1 cawan | Air sejuk |
2 cawan | Minyak masak |
50 g | Daun bayam, dibersihkan |
Bahan-bahan: sos
80 g | Gula nipah, diparut |
½ cawan | Air |
3 tangkai | Cili merah, dicincang |
½ inci | Halia, diketuk |
¼ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Garam |
2 sudu besar | Cuka |
½ sudu kecil | Sos ikan |
½ sudu besar | Tepung jagung, dicampur dengan sedikit air |
1 tangkai | Daun ketumbar, dihiris |
Cara Menyediakan
- Satukan tepung beras, tepung gandum, AJI-NO-MOTO®, garam dan air sejuk. Kacau sehingga sebati.
- Panaskan minyak masak. Celupkan daun bayam ke dalam bancuhan tepung. Goreng sehingga keemasan.
- Untuk membuat sos, cairkan gula nipah bersama air di dalam periuk.
- Masukkan cili merah, halia, AJI-NO-MOTO®, garam, cuka dan sos ikan. Renehkan dengan api perlahan.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sebati sehingga pekat. Ketepikan.
- Masukkan daun ketumbar dan kacau sebati.
- Sedia untuk dihidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes