Bebola Pulut Bersalji


Bebola Pulut Bersalji

220 g | Tepung pulut |
200 ml | Air |
40 g | Kanji gandum |
Sedikit | Air panas |
40 g | Lelemak |
200 g | Pes biji teratai |
40 g | Kelapa parut kering |
2 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
Sedikit | Ceri hijau |
Sedikit | Ceri merah |

- Adunkan tepung pulut dan air, uli sehingga menjadi doh. Ketepikan.
- Adunkan tepung gandum dengan air panas.
- Gabungkan doh tepung pulut dan doh tepung gandum bersama dengan lelemak, uli sehingga menjadi doh yang licin.
- Bahagikan pes biji teratai kepada 10 g setiap bahagian, jadikan bebola.
- Bahagikan doh kepada 25 g setiap bahagian, kemudian bungkus pes biji teratai.
- Rebus bebola di dalam air panas sehingga terapung, keluarkan dan tuskan air, kemudian salut dengan kelapa parut kering dan Pemanis Pal Sweet®.
- Masukkan dalam cawan kertas, hias dengan ceri hijau dan merah.


