Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Bebola Pulut Bersalji

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet®
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Bebola Pulut Bersalji

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
220 g Tepung pulut
200 ml Air
40 g Kanji gandum
Sedikit Air panas
40 g Lelemak
200 g Pes biji teratai
40 g Kelapa parut kering
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
Sedikit Ceri hijau
Sedikit Ceri merah
Cara Menyediakan
1. Adunkan tepung pulut dan air, uli sehingga menjadi doh. Ketepikan.
2. Adunkan tepung gandum dengan air panas.
3. Gabungkan doh tepung pulut dan doh tepung gandum bersama dengan lelemak, uli sehingga menjadi doh yang licin.
4. Bahagikan pes biji teratai kepada 10 g setiap bahagian, jadikan bebola.
5. Bahagikan doh kepada 25 g setiap bahagian, kemudian bungkus pes biji teratai.
6. Rebus bebola di dalam air panas sehingga terapung, keluarkan dan tuskan air, kemudian salut dengan kelapa parut kering dan Pemanis Pal Sweet®.
7. Masukkan dalam cawan kertas, hias dengan ceri hijau dan merah.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product