Bihun Sup
12 Hidangan
Keterangan Resipi
Bihun sup menjadi lebih sedap dengan adanya sos kicap pedas. Resepi Bihun Sup ini mudah untuk disediakan dan sesuai untuk menjamu tetamu.
Sambal Kicap
Bahan-bahan
60 g | Cili padi |
6 ulas | Bawang putih |
4 sudu kecil | Jus limau nipis |
4 sudu besar | Kicap manis |
Secukupnya | Garam |
Cara Menyediakan
- Kisarkan kesemua bahan sehingga halus.
- Ketepikan.
Bahan Iringan
Bahan-bahan
600 g | Bihun, direbus dan ditos |
300 g | Taugeh, dicelur |
4 tangkai | Daun sup, dihiris |
4 tangkai | Daun bawang, dihiris |
4 sudu besar | Bawang goreng |
Cara Menyediakan
- Letakkan sebahagian bihun kedalam mangkuk. Sendukkan sup keatas bihun. Letakkan isi ayam, taugeh, daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Sedia dihidang bersama sambal kicap.
Sup
Bahan-bahan
6 sudu besar | Minyak masak |
2 batang | Kulit kayu manis |
4 kuntum | Bunga lawang |
6 biji | Buah pelaga |
6 biji | Cengkih |
10 biji | Bawang merah, dikisar |
6 ulas | Bawang putih, dikisar |
1 inci | Halia, dikisar |
50 g | Rempah sup |
4 liter | Air |
4 keping | Isi dada ayam |
8 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak, gorengkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih.
- Masukkan dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan rempah sup dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan air dan ayam. Didihkan.
- Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Setelah isi ayam masak, keluarkan dan racikkan isi ayam.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes