Bihun Sup

Bihun Sup
recipe-cook-time
12 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Bihun sup menjadi lebih sedap dengan adanya sos kicap pedas. Resepi Bihun Sup ini mudah untuk disediakan dan sesuai untuk menjamu tetamu.

Sambal Kicap
Ingredients
Bahan-bahan
60 g Cili padi
6 ulas Bawang putih
4 sudu kecil Jus limau nipis
4 sudu besar Kicap manis
Secukupnya Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisarkan kesemua bahan sehingga halus.
  2. Ketepikan.
Bahan Iringan
Ingredients
Bahan-bahan
600 g Bihun, direbus dan ditos
300 g Taugeh, dicelur
4 tangkai Daun sup, dihiris
4 tangkai Daun bawang, dihiris
4 sudu besar Bawang goreng
Method
Cara Menyediakan
  1. Letakkan sebahagian bihun kedalam mangkuk. Sendukkan sup keatas bihun. Letakkan isi ayam, taugeh, daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Sedia dihidang bersama sambal kicap.
Sup
Ingredients
Bahan-bahan
6 sudu besar Minyak masak
2 batang Kulit kayu manis
4 kuntum Bunga lawang
6 biji Buah pelaga
6 biji Cengkih
10 biji Bawang merah, dikisar
6 ulas Bawang putih, dikisar
1 inci Halia, dikisar
50 g Rempah sup
4 liter Air
4 keping Isi dada ayam
8 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, gorengkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih.
  2. Masukkan dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  3. Masukkan rempah sup dan tumis sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan air dan ayam. Didihkan.
  5. Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  6. Setelah isi ayam masak, keluarkan dan racikkan isi ayam.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg