Bihun Sup

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi

To watch the cooking video, please click

Bihun Sup

Cadangan hidangan: 4-6 orang

Bahan-bahan: Sup
3 sudu besar | Minyak masak |
1 batang | Kulit kayu manis |
2 kuntum | Bunga lawang |
3 biji | Buah pelaga |
4 biji | Cengkih |
5 biji | Bawang merah, dikisar |
3 ulas | Bawang putih, dikisar |
½ inci | Halia, dikisar |
25 g | Rempah sup |
2 liter | Air |
2 keping | Isi dada ayam |
4 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Bahan-bahan A: sambal kicap
30 g | Cili padi |
3 ulas | Bawang putih |
2 sudu kecil | Jus limau nipis |
2 sudu besar | Kicap manis |
Secukupnya | Garam |
Bahan-bahan B: bahan iringan
300 g | Bihun, direbus dan ditus |
150 g | Taugeh, dicelur |
2 tangkai | Daun sup, dihiris |
2 tangkai | Daun bawang, dihiris |
1 sudu besar | Bawang goreng |

1.
Panaskan minyak masak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih.
2.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, kacau sehingga naik bau.
3.
Masukkan rempah sup dan tumis sehingga pecah minyak.
4.
Masukkan air dan ayam. Didihkan.
5.
Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
6.
Setelah isi ayam masak, keluarkan dan racikkan isi ayam.
7.
Kisarkan sehingga halus kesemua bahan (A) untuk sambal kicap. Ketepikan.
8.
Letakkan sebahagian bihun, bahan-bahan iringan termasuk isi ayam dan sup kedalam mangkuk. Sedia untuk dihidang bersama sambal kicap.
Disqus comment