Blok Susu Garing
30 minit
10 blok
Keterangan Resipi
Tekstur luar yang rangup dan berkrim lagi lembut pencuci mulut yang enak untuk dinikmati selepas makan.
Bahan-bahan
200 ml | Susu penuh krim |
200 g | Tepung jagung |
150 g | SERI-AJI® Tepung Goreng Pisang |
2 biji | Telur, dipukul |
300 g | Serbuk roti (warna oren) |
Secukupnya | Minyak masak, untuk menggoreng |
Bahan-bahan A:
800 ml | Susu penuh krim |
160 g | Susu pekat |
60 g | Gula |
Cara Menyediakan
- Gabungkan susu penuh krim dan tepung jagung. Gaul sebati dan ketepikan.
- Masukkan bahan-bahan (A) ke dalam periuk dan letak di atas api sederhana, kacau sehingga gula larut.
- Kecilkan api, masukkan bancuhan susu penuh krim bersama tepung jagung dan kacau perlahan-lahan. Teruskan mengacau sehingga memekat menjadi pes halus.
- Tuangkan pes susu ke dalam acuan, biarkan sejuk pada suhu bilik dan sejukkan selama 2 jam di dalam peti sejuk untuk memejal menjadi blok susu.
- Selepas itu potong blok susu kepada 2½ inci segi empat tepat.
- Salut blok susu dengan SERI-AJI® Tepung Goreng Pisang, diikuti dengan telur yang telah dipukul kemudian serbuk roti.
- Panaskan minyak masak kepada 80°C, goreng blok susu sehingga keemasan dan garing. Sedia untuk dihidangkan.
Tips
- Pastikan suhu rendah, anggaran 50-60˚ C semasa memasukkan bancuhan susu penuh krim bersama tepung jagung ke dalam periuk, untuk mengelakkan ia berketul.
- Sejuk dan pepejalkan blok susu, bukan dibekukan.
- Kawal suhu minyak masak sekitar 80°C semasa menggoreng. Jika suhu terlalu rendah akan menyebabkan salutan serbuk roti menyerap minyak berlebihan; sebaliknya jika suhu yang terlalu tinggi pula akan menyebabkan serbuk roti mudah hangus.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Banana Fritter Flour