Burger Ayam dengan Cendawan Rangup
20 minit
4 Hidangan
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Gabungan hebat burger ayam berair dengan cendawan tiram roti rangup. Gabungan rasa enak yang tidak dapat ditolak.
Bahan-bahan
Bahan-bahan: Cendawan Rangup
8-12 biji | Cendawan tiram, kuantiti bergantung pada saiz |
390 g | Campuran tepung goreng, sedia-ada |
450 ml | Air sejuk |
Secukupnya | Minyak masak |
16 taburan | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Bahan-bahan:
Secukupnya | Minyak masak |
4 keping | Burger ayam |
24 taburan | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
40 g | Marjerin |
4 biji | Roti burger, dibelah 2 dan disapu marjerin |
Secukupnya | Mayonis |
4 helai | Daun selada |
Secukupnya | Sos cili |
Cara Menyediakan
Cara menyediakan: Cendawan Rangup
- Campurkan campuran tepung goreng dengan air sejuk.
- Salut cendawan tiram bersama adunan tadi.
- Goreng sehingga keemasan. Tabur AJI-SHIO® Lada Berperisa sebanyak 2 kali pada setiap bahagian cendawan.
- Hidangkan bersama burger.
Cara menyediakan:
- Panaskan minyak masak. Panggang burger dengan api sederhana sehingga masak sepenuhnya. Tabur AJI-SHIO® Lada Berperisa sebanyak 3 kali pada kedua belah burger semasa memasak. Ketepikan.
- Bakar roti burger sehingga keperangan kedua belah.
- Pada roti burger bahagian bawah, paipkan mayonis, letakkan daun selada, burger ayam, 2-3 keping cendawan rangup kemudian paipkan mayonis dan sos cili. Letakkan roti burger bahagian atas.
Tips
Mencampurkan tepung goreng dengan air sejuk boleh membuat salutan cendawan lebih rangup.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes