Burger Taufu Vegetarian
Keterangan Resipi
Burger Taufu Vegetarian
Bahan-bahan
50 g | Cendawan abalone (kecil), dipotong |
20 g | Fungus hitam, dipotong |
60 g | Lobak merah, dipotong |
3 biji | Sengkuang Cina (water chestnut), dikupas kulit & dipotong 1 |
1 ketul | Taufu |
1 tangkai | Daun ketumbar, dipotong halus |
2 sudu besar | Oat |
Sedikit | Cebisan roti |
5 biji | Roti burger |
Sedikit | Daun salad |
1 biji | Tomato, dihiris |
Bahan-bahan A: perencah
½ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
½ sudu besar | Kicap cair |
1 sudu teh | Perencah Rempah Gorengan Serbaguna SERI-AJI® |
Bahan-bahan B: tepung goreng (disatukan)
1 sudu besar | Tepung gandum |
2 sudu besar | Air |
2 sudu besar | Minyak masak |
Cara Menyediakan
- Masukkan cendawan abalone, fungus hitam, lobak merah dan sengkuang Cina ke dalam kuali, gaul sebati. Tambah perencah (A) dan biar didih.
- Lenyekkan taufu, gaul masuk campuran sayur tadi, daun ketumbar dan oat. Kacau sekata.
- Pisahkan campuran taufu kepada bahagian-bahagian kecil. Jadikan bentuk bebola sebelum meratakannya menjadi patty taufu.
- Salut patty dengan tepung goreng (B) dan cebisan roti.
- Goreng-tohor di atas api kecil sehingga kuning-keemasan di kedua-dua belah.
- Potong roti burger kepada 2 bahagian, bubuh sedikit daun salad, patty taufu dan tomato. Hidang.
- Sedap dimakan dengan sos salad.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes