Chai Kuih (‘Dumpling’ Sayuran Kukus)
1 jam
5 Hidangan
Keterangan Resipi
Chai Kueh (Ladu Sayuran) ialah makanan ringan tradisional Cina dan popular dalam kalangan warga emas. Resipi Chai Kueh (Ladu Sayuran) ini menghasilkan kulit yang kenyal dan lembut dengan sayur-sayuran yang rangup menjadikannya snek yang menarik untuk dihidangkan pada bila-bila masa sepanjang hari.
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
248.8 kcal
Carbohydrate
39.3 g
Protein
4.3 g
Fat
8.3 g
Sodium
882.3 mg
Bahan-bahan
Bahan-bahan A: kulit
100 g | Kanji gandum (tepung tanpa gluten) |
80 g | Tepung ubi kayu |
280 ml | Air panas |
1/2 sudu kecil | Garam |
2 sudu besar | Minyak masak |
20 g | Tepung ubi kayu, untuk proses balut |
Bahan-bahan: inti
2 sudu besar | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
30 g | Udang kering, direndam dan dicincang |
300 g | Sengkuang, potong memanjang |
30 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
2 keping | Cendawan shitakee, rendam dan dihiris nipis |
1/2 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
3/4 sudu kecil | Garam |
1/2 sudu kecil | Serbuk lada putih |
Cara Menyediakan
- Campurgaulkan semua bahan (A) sehingga menjadi adunan yang halus, tutup dan rehatkan selama 30 minit.
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan, masukkan udang kering.
- Masukkan semua sayuran dan bahan-bahan perasa, kacau sehingga masak. Biarkan sejuk.
- Gelek adunan tepung sehingga nipis dan buat bentuk buat (diameter 8 cm).
- Letakkan sedikit inti dan balut kemas.
- Letakkan di dalam dulang berminyak dan kukus selama 10-12 minit atau sehingga kulit menjadi lutsinar. Sapukan minyak ke atas ladu supaya tidak melekat sesama sendiri.
- Dihidang bersama taburan daun bawang.
Tips
Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia dapat mengurangkan sekitar 20% natrium disamping itu dapat mengekalkan kelazatan hidangan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes