Resepi Gulab Jamun (Manisan India Berasaskan Susu)

Gulab Jamun (Manisan India Berasaskan Susu)
Description
Keterangan Resipi

Resepi Gulab Jamun (Manisan India Berasaskan Susu) yang dinikmati bersama sirap manis mengunakan Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet®

Ingredients
Bahan-bahan
1 cawan Tepung susu
1/3 cawan Tepung gandum
½ sudu teh Soda bikarbonat
1/3 cawan Susu mentega (buttermilk)*
2 sudu teh Minyak masak

Bahan-bahan: untuk sirap

1 cawan Gula
¾ cawan Air
2 pkt kecil Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet®
4 biji Buah pelaga
Secubit Saffron

Bahan-bahan: susu mentega (buttermilk)*

¼ cawan Susu penuh krim
1 sudu teh Cuka
Method
Cara Menyediakan
  1. Untuk menyediakan susu mentega, gaulkan susu penuh krim dengan cuka. Ketepikan sebentar.
  2. Untuk menyediakan sirap, didihkan gula, air dan buah pelaga sehingga pekat sikit. Padam api, taburkan Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet® dan saffron. Biar menyejuk.
  3. Ayakkan tepung susu, tepung gandum dan soda bikarbonat, ketepikan.
  4. Gaul masuk susu mentega dan minyak masak.
  5. Satukan campuran tepung susu dan campuran susu mentega sehingga doh yang lembut dan melekit terbentuk.
  6. Tambah sedikit susu lagi jika doh masih rapuh (mudah hancur).
  7. Jangan uli doh terlalu lama sebab jika gluten mula terbentuk, bebola tidak dapat serap sirap gula dengan baik.
  8. Gris tapak tangan dengan minyak dan jadikan doh bebola kecil.
  9. Gorerng-celup di atas api kecil hingga perang-keemasan.
  10. Rendam dalam sirap pada suhu bilik.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg