Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Gulab Jamun (Manisan India Berasaskan Susu)

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet®
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Manisan India berasaskan susu dimakan bersama sirap manis. Pencuci mulut yang lazat dimakan panas atau sejuk. Cubalah resepi Gulab Jamun ini, sedap dan ringkas.

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
1 cawan Tepung susu
1/3 cawan Tepung gandum
½ sudu teh Soda bikarbonat
1/3 cawan Susu mentega (buttermilk)*
2 sudu teh Minyak masak
Bahan-bahan: untuk sirap
1 cawan Gula
¾ cawan Air
2 pkt kecil Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet®
4 biji Buah pelaga
Secubit Saffron
Bahan-bahan: susu mentega (buttermilk)*
¼ cawan Susu penuh krim
1 sudu teh Cuka
Cara Menyediakan
1. Untuk menyediakan susu mentega, gaulkan susu penuh krim dengan cuka. Ketepikan sebentar.
2. Untuk menyediakan sirap, didihkan gula, air dan buah pelaga sehingga pekat sikit. Padam api, taburkan Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet® dan saffron. Biar menyejuk.
3. Ayakkan tepung susu, tepung gandum dan soda bikarbonat, ketepikan.
4. Gaul masuk susu mentega dan minyak masak.
5. Satukan campuran tepung susu dan campuran susu mentega sehingga doh yang lembut dan melekit terbentuk.
6. Tambah sedikit susu lagi jika doh masih rapuh (mudah hancur).
7. Jangan uli doh terlalu lama sebab jika gluten mula terbentuk, bebola tidak dapat serap sirap gula dengan baik.
8. Gris tapak tangan dengan minyak dan jadikan doh bebola kecil.
9. Gorerng-celup di atas api kecil hingga perang-keemasan.
10. Rendam dalam sirap pada suhu bilik.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product