Gulai Ayam Minang

40 minit

10 Hidangan


Hidangan stew ayam yang menyerupai kari ayam yang tidak semestinya mengandungi serbuk kari dan tekstur kuah yang lebih cair. Gulai Ayam Gaya Minang kaya dengan rasa, kepedasan dan aromatik. Sedap dimakan dengan nasi putih atau dengan nasi serai.

½ cawan | Minyak masak |
1 ekor | Ayam, dipotong |
4 helai | Daun limau purut, dibuang urat tengah |
1 helai | Daun kunyit, diikat simpul |
1 cawan | Santan cair |
1 cawan | Santan pekat |
1 cawan | Air |
2 keping | Asam keping |
2 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Ingredients A: grinded
2 inci | Lengkuas |
1 inci | Halia |
2 inci | Kunyit hidup |
6 ulas | Bawang merah |
4 ulas | Bawang puting |
4 biji | Buah keras |
5 batang | Cili merah |
10 biji | Cili padi |
4 tangkai | Serai |
½ cawan | Air |

- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (A) sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, daun limau purut dan daun kunyit. Biar sehingga air ayam keluar dan kering.
- Masukkan santan cair, santan pekat, air dan asam keping. Biarkan kuah mendidih sehingga ayam masak sepenuhnya dan kuah sedikit pekat.
- Perasa dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam dan gaul rata.
- Sedia untuk dihidang.


