Hidangan Labu Istimewa
Keterangan Resipi
Hidangan Labu Istimewa
Bahan-bahan
Secukupnya | Daun pisang untuk membalut |
125 g | Tepung Berperisa SERI AJI® (Asli) |
Secukupnya | Minyak masak untuk menggoreng |
Sedikit | Daun salad |
Sedikit | Sos cili atau tomato |
Bahan-bahan A:
500 g | Labu, diparut halus |
70 g | Udang kering, dibakar dan ditumbuk kasar |
3 biji | Telur |
125 g | Tepung Berperisa SERI AJI® (Asli) |
50 g | Tepung gandum |
1 sudu kecil | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
Cara Menyediakan
- Gabungkan kesemua bahan (A) dan gaul rata.
- Bahagikan kepada 10 bahagian, senduk adunan dan letakkan di atas daun pisang yang disapu dengan sedikit minyak.
- Balut dan kukus selama sekurang-kurangnya 20 minit, biarkan sejuk.
- Salut labu yang telah dikukus dengan Tepung Berperisa SERI AJI® (Asli) dan goreng sehingga keemasan.
- Hidangkan dengan daun salad dan sos cili atau tomato.
Tips
Setelah dikukus, labu boleh disimpan di dalam peti sejuk sebelum digoreng dan dihidangkan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes