Set Ikan Kukus Halia

Resepi Ikan Kukus Masak Halia dan Limau Mudah
Resepi Ikan Kukus Masak Halia dan Limau Mudah
Resepi Ikan Kukus Masak Halia dan Limau Mudah
1 jam
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ikan Kukus Halia adalah hidangan yang sederhana namun lazat yang popular dalam masyarakat Cina. Rasa ikan yang lembut sepadan dengan kombinasi halia, jus limau nipis, dan sos tiram. Dan kerana ikan diukus, ia rendah lemak dan kalori.

Resepi Ikan Kukus Halia ini bukan sahaja enak dan sihat tetapi dapat disediakan dalam masa satu jam. Hidangan ini biasa dihidangkan bersama nasi putih. Set ini juga sesuai untuk hidangan tengah hari atau malam.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi putih
    • 2/3 cawan Nasi putih
  • Ikan Kukus Halia
  • Kangkung Goreng Bawang Putih
  • Sup Jagung 
  • Produk Tenusu
    • 1/2 cup Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 potong Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
576.1 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
75.8 g
Fat
Fat
12.00 g
Protein
Protein
41.2 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi putih
    • 1 1/3 cawan Nasi putih
  • Ikan Kukus Halia
  • Kangkung Goreng Bawang Putih
  • Sup Jagung 
  • Produk Tenusu
    • 1/2 cup Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 potong Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
686.3 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
101.0 g
Fat
Fat
12.2 g
Protein
Protein
43.1 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi putih
    • 2 cawan Nasi putih
  • Ikan Kukus Halia
  • Kangkung Goreng Bawang Putih
  • Sup Jagung 
  • Produk Tenusu
    • 1/2 cup Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 potong Betik

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
752.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
116.0 g
Fat
Fat
12.3 g
Protein
Protein
44.3 g
Ikan Kukus Halia
Ingredients
Bahan-bahan
2 ekor medium Ikan kembung
1 sudu besar Jus lemon
1 sudu kecil Gula Perang
1/4 sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
1 sudu besar Sos Tiram
1 biji Limau nipis, ambil jusnya
3 helai Halia
2 sudu besar Bawang putih cincang
1 sudu besar Cili hijau, di cincang
2 tangkai Serai, diketuk
1 sudu besar Daun ketumbar, dihiris

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Cuci ikan bersama jus lemon untuk hilangkan hanyir ikan.
  2. Letakkan ikan ke dalam dulang kukus.
  3. Gaul sekata gula perang, Rasa Sifu™, sos tiram dan jus limau nipis, tuangkan ke atas ikan.
  4. Taburkan halia, bawang putih, cili hijau dan serai.
  5. Kukus ikan sehingga masak.
  6. Hias dengan daun ketumbar.
Kangkung Goreng Bawang Putih
Ingredients
Bahan-bahan
1 ½ biji Kacang gajus, dicincang
1 sudu besar Oat rangup
1/2 sudu kecil Minyak Zaitun
1 sudu besar Bawang putih cincang
1/4 biji Cili merah, hiris
4 tangkai Kangkung
1/2 sudu besar Sos tiram
1/4 sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Sedikit Air (jika perlu)

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau goreng kacang gajus dan oat tanpa minyak, ketepikan. 
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili merah.
  3. Masukkan kangkung, 
  4. Masukkan sos tiram, Rasa Sifu™ dan sedikit air.
  5. Kacau sekata sehingga masak. 
Sup Jagung
Ingredients
Bahan-bahan
1/4 ketul Jagung
1/3 keping Tauhu
250 ml  Stok ayam
Sedikit Daun ketumbar
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan stok ayam.
  2. Masukkan tauhu, jagung dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  3. Reneh dan dihidang suam.
Ikan Kukus Halia
Ingredients
Bahan-bahan
2 ekor medium Ikan kembung
1 sudu besar Jus lemon
1 sudu kecil Gula Perang
1/4 sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
1 sudu besar Sos Tiram
1 biji Limau nipis, ambil jusnya
3 helai Halia
2 sudu besar Bawang putih cincang
1 sudu besar Cili hijau, di cincang
2 tangkai Serai, diketuk
1 sudu besar Daun ketumbar, dihiris

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Cuci ikan bersama jus lemon untuk hilangkan hanyir ikan.
  2. Letakkan ikan ke dalam dulang kukus.
  3. Gaul sekata gula perang, Rasa Sifu™, sos tiram dan jus limau nipis, tuangkan ke atas ikan.
  4. Taburkan halia, bawang putih, cili hijau dan serai.
  5. Kukus ikan sehingga masak.
  6. Hias dengan daun ketumbar.
Kangkung Goreng Bawang Putih
Ingredients
Bahan-bahan
1 ½ biji Kacang gajus, dicincang
1 sudu besar Oat rangup
1/2 sudu kecil Minyak Zaitun
1 sudu besar Bawang putih cincang
1/4 biji Cili merah, hiris
4 tangkai Kangkung
1/2 sudu besar Sos tiram
1/4 sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Sedikit Air (jika perlu)

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau goreng kacang gajus dan oat tanpa minyak, ketepikan. 
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili merah.
  3. Masukkan kangkung, 
  4. Masukkan sos tiram, Rasa Sifu™ dan sedikit air.
  5. Kacau sekata sehingga masak. 
Sup Jagung
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 ketul Jagung
1/3 keping Tauhu
250 ml  Stok ayam
Sedikit Daun ketumbar
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan stok ayam.
  2. Masukkan tauhu, jagung dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  3. Reneh dan dihidang suam.
Ikan Kukus Halia
Ingredients
Bahan-bahan
2 ekor medium Ikan kembung
1 sudu besar Jus lemon
1 sudu kecil Gula Perang
1/4 sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
1 sudu besar Sos Tiram
1 helai Limau nipis, ambil jusnya
3 ketul Halia
2 sudu besar Bawang putih cincang
1 sudu besar Cili hijau, di cincang
2 tangkai Serai, diketuk
1 sudu besar Daun ketumbar, dihiris

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Cuci ikan bersama jus lemon untuk hilangkan hanyir ikan.
  2. Letakkan ikan ke dalam dulang kukus.
  3. Gaul sekata gula perang, Rasa Sifu™, sos tiram dan jus limau nipis, tuangkan ke atas ikan.
  4. Taburkan halia, bawang putih, cili hijau dan serai.
  5. Kukus ikan sehingga masak.
  6. Hias dengan daun ketumbar.
Kangkung Goreng Bawang Putih
Ingredients
Bahan-bahan
1 ½ biji Kacang gajus, dicincang
1 sudu besar Oat rangup
1/2 sudu kecil Minyak Zaitun
1 sudu besar Bawang putih cincang
1/4 biji Cili merah, hiris
4 tangkai Kangkung
1/2 sudu besar Sos tiram
1/4 sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Sedikit Air (jika perlu)

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Kacau goreng kacang gajus dan oat tanpa minyak, ketepikan. 
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili merah.
  3. Masukkan kangkung, 
  4. Masukkan sos tiram, Rasa Sifu™ dan sedikit air.
  5. Kacau sekata sehingga masak. 
Sup Jagung
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 ketul Jagung
1/3 keping Tauhu
250 ml  Stok ayam
Sedikit Daun ketumbar
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan stok ayam.
  2. Masukkan tauhu, jagung dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  3. Reneh dan dihidang suam.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Rasa Sifu® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg