Ikan Pembawa Tuah & Kekayaan
Keterangan Resipi
Ikan Pembawa Tuah & Kekayaan
Bahan-bahan
1 keping (kira-kira 300 g) | Ikan (lebih baik guna kerapu/senangin) |
10 g | Halia, dipotong halus |
½ sudu teh | Tepung jagung |
50 g | Isi ayam, dibuang kulit & dipotong dadu |
1 biji | Asam boi (suin moey) |
60 g | Kubis, dipotong dadu |
1 peket | Taufu Jepun, dipotong dadu |
Bahan-bahan (A):
¼ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
Serenjis | Garam |
¼ sudu teh | Minyak bijan |
Sos (B):
5 | Cili padi, ditumbuk ringan |
2 tangkai | Serai, ditumbuk |
2 tangkai | Daun bawang |
1 tangkai | Akar ketumbar |
10 g | Lengkuas, ditumbuk |
250 ml | Air |
Bahan Perencah (C):
½ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
¼ sudu teh | AJINOMOTO® |
1 sudu besar | Nampla (sos ikan) |
1 sudu teh | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
½ sudu teh | Gula atau hingga cukup rasa |
1 sudu teh | Minyak bijan |
Bahan Hiasan (D):
Sedikit | Daun ketumbar dan daun bawang (dipotong halus) |
1 sudu teh | Hirisan cili merah |
Cara Menyediakan
- Bersihkan ikan, toskan air dan sapu dengan bahan-bahan (A), diikuti dengan tepung jagung.
- Satukan bahan-bahan sos (B) dalam periuk dan didih selama 10 minit. Kacau masuk bahan perencah (C). Pastikan sos panas sementara ikan disediakan.
- Letak ikan di atas pinggan kukus, susun halia di atas ikan.
- Taburkan asam boi dan isi ayam di atas ikan. Kukus selama 10 minit pada suhu tinggi. Pada minit ke-8, letak kubis dan taufu Jepun di sekeliling ikan dan terus kukus hingga ikan menjadi masak.
- Singkirkan cecair dari ikan kukus.
- Pindahkan ikan dan kondimen ke atas pinggan dan siram sos yang sudah disediakan.
- Taburkan bahan hiasan (D) sebelum hidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes