Ikan Pembawa Tuah & Kekayaan

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi




Ikan Pembawa Tuah & Kekayaan

Bahan-bahan:
1 keping (kira-kira 300 g) | Ikan (lebih baik guna kerapu/senangin) |
10 g | Halia, dipotong halus |
½ sudu teh | Tepung jagung |
50 g | Isi ayam, dibuang kulit & dipotong dadu |
1 biji | Asam boi (suin moey) |
60 g | Kubis, dipotong dadu |
1 peket | Taufu Jepun, dipotong dadu |
Bahan-bahan (A):
¼ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
Serenjis | Garam |
¼ sudu teh | Minyak bijan |
Sos (B):
5 | Cili padi, ditumbuk ringan |
2 tangkai | Serai, ditumbuk |
2 tangkai | Daun bawang |
1 tangkai | Akar ketumbar |
10 g | Lengkuas, ditumbuk |
250 ml | Air |
Bahan Perencah (C):
½ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
¼ sudu teh | AJINOMOTO® |
1 sudu besar | Nampla (sos ikan) |
1 sudu teh | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
½ sudu teh | Gula atau hingga cukup rasa |
1 sudu teh | Minyak bijan |
Bahan Hiasan (D):
Sedikit | Daun ketumbar dan daun bawang (dipotong halus) |
1 sudu teh | Hirisan cili merah |

1.
Bersihkan ikan, toskan air dan sapu dengan bahan-bahan (A), diikuti dengan tepung jagung.
2.
Satukan bahan-bahan sos (B) dalam periuk dan didih selama 10 minit. Kacau masuk bahan perencah (C). Pastikan sos panas sementara ikan disediakan.
3.
Letak ikan di atas pinggan kukus, susun halia di atas ikan.
4.
Taburkan asam boi dan isi ayam di atas ikan. Kukus selama 10 minit pada suhu tinggi. Pada minit ke-8, letak kubis dan taufu Jepun di sekeliling ikan dan terus kukus hingga ikan menjadi masak.
5.
Singkirkan cecair dari ikan kukus.
6.
Pindahkan ikan dan kondimen ke atas pinggan dan siram sos yang sudah disediakan.
7.
Taburkan bahan hiasan (D) sebelum hidang.
Disqus comment