Itik Golek Lengkuas
10 orang
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Itik Golek Lengkuas
Bahan-bahan
1 | Itik (2.1kg), dibersihkan |
¼ cawan | Minyak masak |
½ cawan | Gula |
85 g | Lengkuas, dibersihkan dan dihiris |
1 ½ liter | Air |
2 biji | Kurma madu |
3 biji | Telur rebus |
Bahan-bahan A: bahan perapan
1 sudu kecil | Kicap pekat |
1/3 cawan | Kicap cair |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | Rempah ’5 spices’ |
Cara Menyediakan
- Sapukan bahan perapan (A) pada seluruh bahagian itik sehingga rata. Biarkan itik diperap sekurang-kurangnya 2 jam atau semalaman.
- Panaskan minyak dan masukkan gula. Biarkan gula menjadi karamel.
- Perlahankan api, masukkan itik dan kacau rata sehingga berwarna perang.
- Masukkan lengkuas dan biarkan terendam di dalam sos.
- Masukkan air dan kurma madu.
- Reneh lebih kurang 1 jam di atas api sederhana.
- Lumur sos pada daging itik dari masa ke masa, terbalikkan itik dan reneh selama 1 jam lagi.
- Pada 30 minit yang terakhir, pecahkan kulit telur dan masukkan telur ke dalam kuali.
- Kupaskan kulit telur dan hidangkan bersama daging itik.
Tips
Itik boleh dipotong menjadi empat bahagian agar mudah dimasak.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes