Itik Golek Lengkuas

Itik Golek Lengkuas
recipe-cook-time
10 orang
Play Video Tonton Video Memasak
Description
Keterangan Resipi

Itik Golek Lengkuas

Ingredients
Bahan-bahan
1 Itik (2.1kg), dibersihkan
¼ cawan Minyak masak
½ cawan Gula
85 g Lengkuas, dibersihkan dan dihiris
1 ½ liter Air
2 biji Kurma madu
3 biji Telur rebus

Bahan-bahan A: bahan perapan

1 sudu kecil Kicap pekat
1/3 cawan Kicap cair
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Rempah ’5 spices’
Method
Cara Menyediakan
  1. Sapukan bahan perapan (A) pada seluruh bahagian itik sehingga rata. Biarkan itik diperap sekurang-kurangnya 2 jam atau semalaman.
  2. Panaskan minyak dan masukkan gula. Biarkan gula menjadi karamel.
  3. Perlahankan api, masukkan itik dan kacau rata sehingga berwarna perang.
  4. Masukkan lengkuas dan biarkan terendam di dalam sos.
  5. Masukkan air dan kurma madu.
  6. Reneh lebih kurang 1 jam di atas api sederhana.
  7. Lumur sos pada daging itik dari masa ke masa, terbalikkan itik dan reneh selama 1 jam lagi.
  8. Pada 30 minit yang terakhir, pecahkan kulit telur dan masukkan telur ke dalam kuali.
  9. Kupaskan kulit telur dan hidangkan bersama daging itik.
Method
Tips

Itik boleh dipotong menjadi empat bahagian agar mudah dimasak.

Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg