Jeli Serai bersama Sirap Limau Kasturi

Jeli Serai bersama Sirap Limau Kasturi
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Jeli Serai bersama Sirap Limau Kasturi

Bahan-bahan

Bahan-bahan: sirap limau kasturi

200 ml Air panas
6 Limau kasturi, diperah jus
9-10 peket Pemanis Pal Sweet® atau secukup rasa

Bahan-bahan A: jeli

1.2 liter Air
4 tangkai Serai, ditumbuk
4 cm (20 g) Halia, ditumbuk
5 helai Daun limau purut
2 helai Daun pandan, disimpul
55 g Gula merah lembut
15 g Serbuk jeli segera

Bahan-bahan B: hiasan

Sedikit Daun pudina
Cara Menyediakan
  1. Cara menyediakan sirap limau kasturi, campurkan air panas dan jus limau kasturi, didihkan. Padam api dan taburkan Pemanis Pal Sweet®. Kacau sekata dan simpan di dalam peti sejuk.
  2. Cara mambuat jeli, didihkan air bersama serai, halia, daun limau purut dan daun pandan. Kecilkan api dan reneh selama 20 minit hingga harum.
  3. Tapis campuran jeli, masukkan gula merah dan serbuk jeli. Kacau hingga larut seluruhnya. Panaskan campuran sehingga mendidih.
  4. Tuang campuran jeli ke dalam mangkuk. Biar menjadi pejal dan simpan di dalam peti sejuk.
  5. Cara hidang, senduk dan pecahkan jeli, letak di dalam cawan ataupun mangkuk. Siram dengan sirap limau kasturi dan hias dengan daun pudina.
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner_footer.jpg