Kari Ayam

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi

To watch the cooking video, please click

Kari Ayam

Cadangan hidangan: 8-12 orang

Bahan-bahan:
1 cawan | Minyak masak |
2 batang | Kulit kayu manis |
6 kuntum | Bunga lawang |
6 biji | Buah pelaga |
8 biji | Cengkih |
14 sudu besar | Rempah kari ayam, digaul dengan sedikit air |
1.6 kg | Ayam, dipotong |
4 biji | Ubi kentang, sederhana besar, dipotong |
4 cawan | Air |
2 keping | Asam keping |
2 cawan | Santan pekat |
4 tangkai | Daun kari |
4 sudu besar | TUMIX® Pati Perencah Ayam |
Bahan-bahan A: dikisar
2 biji | Bawang besar |
6 ulas | Bawang putih |
1 inci | Halia |
200 ml | Air |

1.
Panaskan minyak masak.
2.
Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih.
3.
Masukkan bahan-bahan (A) bersama pes rempah kari, tumis sehingga pecah minyak.
4.
Masukkan ayam dan ubi kentang, gaul sebati. Biarkan sehingga ayam separuh masak.
5.
Masukkan air, asam keping, santan dan daun kari. Renehkan sehingga pecah minyak.
6.
Perasakan dengan TUMIX® Pati Perencah Ayam. Kacau sebati.
7.
Sedia untuk dihidang.
Disqus comment