Resepi Kari Ayam
12 orang
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Resepi Kari Ayam adalah antara menu wajib di Malaysia. Resepi ini sangat mudah dan ia sesuai dihidang bersama Nasi, roti canai mahupun roti jala
Bahan-bahan
1 cawan | Minyak masak |
2 batang | Kulit kayu manis |
6 kuntum | Bunga lawang |
6 biji | Buah pelaga |
8 biji | Cengkih |
14 sudu besar | Rempah kari ayam, digaul dengan sedikit air |
1.6 kg | Ayam, dipotong |
4 biji | Ubi kentang, sederhana besar, dipotong |
4 cawan | Air |
2 keping | Asam keping |
2 cawan | Santan pekat |
4 tangkai | Daun kari |
4 sudu besar | TUMIX® Pati Perencah Ayam |
Bahan-bahan A: dikisar
2 biji | Bawang besar |
6 ulas | Bawang putih |
1 inci | Halia |
200 ml | Air |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak.
- Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih.
- Masukkan bahan-bahan (A) bersama pes rempah kari, tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan ubi kentang, gaul sebati. Biarkan sehingga ayam separuh masak.
- Masukkan air, asam keping, santan dan daun kari. Renehkan sehingga pecah minyak.
- Perasakan dengan TUMIX® Pati Perencah Ayam. Kacau sebati.
- Sedia untuk dihidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes