Kek Pisang Kukus Bersos Santan


Kek Pisang Kukus Bersos Santan

Bahan-bahan: kek
1 cawan | Tepung/kanji ubi kayu |
¼ cawan | Gula |
½ cawan | Air |
3-4 titis | Pewarna kuning |
Secukup | Garam |
4 biji | Pisang masak |
Bahan-bahan A: sos
1 cawan | Santan |
½ cawan | Air |
Secukup | Garam |
1 sudu besar | Tepung ubi kayu |
2-3 peket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
Bahan-bahan B: hiasan
50 g | Bijan panggang |
100 g | Kacang tanah panggang, digiling halus |

- Satukan tepung ubi kayu, gula, air, pewarna kuning dan garam. Kacau sehingga sebati.
- Buang kulit pisang, hiris pisang menjadi ketulan 1 cm. Campurgaul bersama campuran tepung.
- Tuangkan campuran ke dalam loyang ataupun cawan individu yang telah disapu dengan minyak.
- Kukus selama 15-20 minit atau hingga masak.
- Cara menyediakan sos, campur-gaulkan santan, air, garam dan tepung ubi kayu di atas api kecil. Kacau hingga didih dan padam api.
- Taburkan Pemanis Pal Sweet® dan kacau.
- Kek kukus sedia dihidang dengan sos santan, bijan dan kacang tanah.


