Kek Pisang Kukus Bersos Santan

Kek Pisang Kukus Bersos Santan
Description
Keterangan Resipi

Kek Pisang Kukus Bersos Santan

Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan: kek

1 cawan Tepung/kanji ubi kayu
¼ cawan Gula
½ cawan Air
3-4 titis Pewarna kuning
Secukup Garam
4 biji Pisang masak

Bahan-bahan A: sos

1 cawan Santan
½ cawan Air
Secukup Garam
1 sudu besar Tepung ubi kayu
2-3 peket kecil Pemanis Pal Sweet®

Bahan-bahan B: hiasan

50 g Bijan panggang
100 g Kacang tanah panggang, digiling halus
Method
Cara Menyediakan
  1. Satukan tepung ubi kayu, gula, air, pewarna kuning dan garam. Kacau sehingga sebati.
  2. Buang kulit pisang, hiris pisang menjadi ketulan 1 cm. Campurgaul bersama campuran tepung.
  3. Tuangkan campuran ke dalam loyang ataupun cawan individu yang telah disapu dengan minyak.
  4. Kukus selama 15-20 minit atau hingga masak.
  5. Cara menyediakan sos, campur-gaulkan santan, air, garam dan tepung ubi kayu di atas api kecil. Kacau hingga didih dan padam api.
  6. Taburkan Pemanis Pal Sweet® dan kacau.
  7. Kek kukus sedia dihidang dengan sos santan, bijan dan kacang tanah.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg