Kepak Ayam Buffalo
Keterangan Resipi
Kepak ayam goreng lembut yang disaluti sos pedas
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
Secukup | Minyak masak (untuk goreng celup) |
8 ketul | Kepak ayam, dipotong 2 |
Bahan-bahan B: campuran tepung
½ cawan | Tepung gandum |
2 sudu teh | Perencah Rempah Gorengan Serbaguna SERI-AJI® |
1 sudu teh | Paprika |
¼ sudu teh | Garam |
Bahan-bahan C: sos
¼ cawan | Mentega |
¼ cawan | Sos pedas/cili |
½ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
½ sudu teh | Serbuk bawang putih |
1 sudu teh | Cili cayenne |
Cara Menyediakan
- Satukan bahan-bahan (B) di dalam mangkuk kecil.
- Pastikan semua kepak ayam adalah kering.
- Susun kepak ayam di dalam mangkuk besar. Taburkan campuran tepung (B) dan kotkan setiap kepak ayam secara sekata.
- Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit (supaya bahan salutan tetap melekat pada kepak ayam).
- Panaskan minyak, goreng-celup selama 10-15 minit atau hingga kepak ayam menjadi keperangan.
- Angkat kepak ayam dan letak di atas tuala dapur.
- Untuk menyediakan sos, panaskan mentega di dalam kuali leper kecil di atas api kecil hingga cair.
- Bubuh semua bahan (C) yang lain dan kacau sebati. Padam api.
- Letak kepak ayam goreng di dalam mangkuk besar, tambah sos dan kacau.
- Salutkan kepak ayam secara sekata.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Seri-Aji® Multipurpose Seasoning Recipes