Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Kepak Ayam Sumbat Kukus

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper TUMIX® Chicken Stock
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Kepak Ayam Sumbat Kukus

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
6 ketul Kepak ayam
2 kuntum Cendawan cina kering, direndam & dihiris nipis
60 g Lobak merah, dipotong bentuk batang mancis
2 tangkai Daun bawang, dipotong seksyen
Sedikit Sawi siew pak choy, dicelur untuk hiasan
Bahan-bahan A: perencah
¼ sudu teh Garam
1 sudu teh Kicap cair
1 sudu teh Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung
Bahan-bahan B: perencah
¼ sudu teh Garam
½ sudu teh Lada Berperisa AJI-SHIO®
¼ sudu teh Gula
½ sudu teh Perencah Pati Ayam TUMIX®
½ sudu teh Minyak bijan
Bahan-bahan C: inti
60 g Ayam cincang/kisar
60 g Udang cincang
100 g Pes ikan
1 biji Buah berangan, dicincang
1 sudu teh Cili merah cincang
Cara Menyediakan
1. Potong hujung kepak ayam dan buang tulangnya. Perap dengan perencah (A) sekurang-kurangnya selama 10 minit.
2. Satukan perencah (B) dengan inti (C). Gaul sekata.
3. Letakkan sedikit inti ke dalam kepak ayam. Sumbat sehiris cendawan, lobak merah dan daun bawang ke dalam inti tersebut. Susun setiap kepak sumbat di atas pinggan kalis panas.
4. Di dalam periuk kukus yang telah dipanaskan terdahulu, kukus ayam pada suhu tinggi selama 12 – 15 minit atau hingga masak. Angkat dan hidang serta-merta dengan sawi siew pak choy.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product