Kepak Ayam Sumbat Kukus
Keterangan Resipi
Kepak Ayam Sumbat Kukus
Bahan-bahan
6 ketul | Kepak ayam |
2 kuntum | Cendawan cina kering, direndam & dihiris nipis |
60 g | Lobak merah, dipotong bentuk batang mancis |
2 tangkai | Daun bawang, dipotong seksyen |
Sedikit | Sawi siew pak choy, dicelur untuk hiasan |
Bahan-bahan A: perencah
¼ sudu teh | Garam |
1 sudu teh | Kicap cair |
1 sudu teh | Minyak bijan |
1 sudu besar | Tepung jagung |
Bahan-bahan B: perencah
¼ sudu teh | Garam |
½ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
¼ sudu teh | Gula |
½ sudu teh | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
½ sudu teh | Minyak bijan |
Bahan-bahan C: inti
60 g | Ayam cincang/kisar |
60 g | Udang cincang |
100 g | Pes ikan |
1 biji | Buah berangan, dicincang |
1 sudu teh | Cili merah cincang |
Cara Menyediakan
- Potong hujung kepak ayam dan buang tulangnya. Perap dengan perencah (A) sekurang-kurangnya selama 10 minit.
- Satukan perencah (B) dengan inti (C). Gaul sekata.
- Letakkan sedikit inti ke dalam kepak ayam. Sumbat sehiris cendawan, lobak merah dan daun bawang ke dalam inti tersebut. Susun setiap kepak sumbat di atas pinggan kalis panas.
- Di dalam periuk kukus yang telah dipanaskan terdahulu, kukus ayam pada suhu tinggi selama 12 – 15 minit atau hingga masak. Angkat dan hidang serta-merta dengan sawi siew pak choy.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes