Kesari dengan Buah-buahan dan Kacang

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi


Kesari dengan Buah-buahan dan Kacang

Bahan-bahan:
½ cawan | Tepung semolina (Sooji) |
½ cawan | Gula |
2 pkt kecil | Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet® |
3-4 sudu besar | Minyak sapi cair |
1½ cawan | Air |
Sedikit | Pewarna Kesari (kuning) |
1 sudu besar | Susu sejat |
1 sudu besar | Kacang gajus, dipotong halus |
1 sudu besar | Kacang badam |
1 sudu teh | Kismis |
1 sudu teh | Ceri merah |
1 sudu teh | Ceri hijau |

1.
Panaskan minyak sapi, goreng kacang gajus dan badam sehingga perang-keemasan, ketepikan. Dalam kuali leper yang sama, goreng semolina di atas api kecil sehingga beraroma. Sebaik sahaja warnanya tukar, padam api dan pindah ke dalam satu pinggan.
2.
Selepas semolina masak, masukkan gula dan terus kacau. Ia akan menjadi berbiuh selepas kering, jangan risau dan terus kacau.
3.
Masukkan minyak sapi, terus kacau hingga selapis campuran melekat di dinding kuali. Masukkan susu sejat, kacang gajus, badam, kismis dan ceri, kacau pantas dan padam api. Taburkan Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet®.
4.
Jika anda ingin dapatkan ketulan kecil, pindahkan campuran ke dalam pinggan yang telah disapu dengan minyak sapi dan potong. Anda juga boleh ambil satu sudu besar campuran dan letak dalam bekas kecil.
5.
Semasa dihidang, boleh tambah 1 sudu teh minyak sapi untuk rasa tambahan dan permukaan yang licin.
Disqus comment