Ketupat Serunding & Telur Masin

Ketupat Serunding & Telur Masin
Description
Keterangan Resipi

Ketupat Serunding & Telur Masin

Bahan-bahan A
Ingredients
Bahan-bahan
250 g Beras pulut, dicuci dan direndam kira-kira 2–3 jam, ditoskan air
100 ml Santan pekat
2 sudu teh Gula
½ sudu teh Garam
½ sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
2–3 helai Daun pandan
Method
Cara Menyediakan
  1. Gaulkan semua bahan (A) dalam loyang dan kukus pada suhu tinggi selama 40–45 minit atau sehingga masak. Biar menyejuk.
  2. Bentukkan daun palas kepada kon, masukkan beras pulut, tambah sedikit serunding dan seketul kuning telur. Bubuh sedikit beras lagi dan tekan kuat sebelum megikat ketupat.
  3. Sediakan periuk pengukus. Letak ketupat ke dalam dan kukus selama 15-20 minit.  Biar menyejuk sebelum hidang.
Inti
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Serunding ayam (resipi di bawah)
6 biji Telur masin, ambil kuning telur sahaja dan potong 4
20–24 pcshelai Daun palas
Serunding Ayam
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

1 ketul Dada ayam
1 sudu besar  Perencah Pati Ayam TUMIX®
Sedikit Garam
Sedikit Gula

Bahan-bahan B: Ground finely

10 biji Bawang merah
10-15 keping Cili kering
5 ulas     Bawang putih
2 tangkai Serai
1 ketul Kunyit
2–3 keping     Lengkuas
1 sudu besar     Serbuk ketumbar
½ cawan Air
Method
Cara Menyediakan
  1.  
  2. Satukan semua bahan (B), Perencah Pati Ayam TUMIX® dan dada ayam.
  3. Masak hingga ayam empuk. Biar menyejuk, kemudian ayam disiat-siat halus.
  4. Dalam kuali bersih, kacau-goreng hingga kering. Bubuh sedikit garam dan gula hingga cukup rasa.
  5.  
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg