Ketupat Serunding & Telur Masin
Keterangan Resipi
Ketupat Serunding & Telur Masin
Bahan-bahan A
Bahan-bahan
250 g | Beras pulut, dicuci dan direndam kira-kira 2–3 jam, ditoskan air |
100 ml | Santan pekat |
2 sudu teh | Gula |
½ sudu teh | Garam |
½ sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
2–3 helai | Daun pandan |
Cara Menyediakan
- Gaulkan semua bahan (A) dalam loyang dan kukus pada suhu tinggi selama 40–45 minit atau sehingga masak. Biar menyejuk.
- Bentukkan daun palas kepada kon, masukkan beras pulut, tambah sedikit serunding dan seketul kuning telur. Bubuh sedikit beras lagi dan tekan kuat sebelum megikat ketupat.
- Sediakan periuk pengukus. Letak ketupat ke dalam dan kukus selama 15-20 minit. Biar menyejuk sebelum hidang.
Inti
Bahan-bahan
100 g | Serunding ayam (resipi di bawah) |
6 biji | Telur masin, ambil kuning telur sahaja dan potong 4 |
20–24 pcshelai | Daun palas |
Serunding Ayam
Bahan-bahan
Bahan-bahan A
1 ketul | Dada ayam |
1 sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
Sedikit | Garam |
Sedikit | Gula |
Bahan-bahan B: Ground finely
10 biji | Bawang merah |
10-15 keping | Cili kering |
5 ulas | Bawang putih |
2 tangkai | Serai |
1 ketul | Kunyit |
2–3 keping | Lengkuas |
1 sudu besar | Serbuk ketumbar |
½ cawan | Air |
Cara Menyediakan
- Satukan semua bahan (B), Perencah Pati Ayam TUMIX® dan dada ayam.
- Masak hingga ayam empuk. Biar menyejuk, kemudian ayam disiat-siat halus.
- Dalam kuali bersih, kacau-goreng hingga kering. Bubuh sedikit garam dan gula hingga cukup rasa.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes