Kueh Teow Ladna

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Cadangan Hidangan: 1 orang

Bahan-bahan:
250 g Kueh Teow
½ tsp Kicap pekat
½ tbsp Minyak Masak
Bahan-bahan A: kuah
350 ml Air
1 ulas Bawang putih, diketuk
1 ½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Secukupnya Garam
½ sudu kecil Gula
50 g Isi ayam, dipotong kecil
3 ekor Udang
20 g Lobak merah, dihiris
2 tangkai Kailan, dipotong
2 sudu besar Tepung ubi dicampur dengan sedikit air
1 biji Telur
Cara Menyediakan

1. Gaul sekata kueh teow dengan kicap pekat, ketepikan
2. Panaskan minyak masak, kacau-goreng kueh teow sehingga masak. Ketepikan.
3. Untuk kuah, didihkan air, masukkan bawang putih, TUMIX® Perencah Pati Ayam, garam dan gula.
4. Masukkan ayam dan udang. Rebus sehingga masak dan keluarkan.
5. Masukkan lobak merah dan kalian. Rebus sehingga masak dan keluarkan.
6. Masukkan campuran tepung ubi kedalam air rebusan dan kacau sehingga pekat.
7. Setelah mendidih, tutupkan api dan masukkan telur. Kacau perlahan.
8. Susunkan ayam, udang dan sayuran ke atas kueh teow yang telah di kacau goreng.
9. Tuangkan kuah ke atas kueh teow dan sedia untuk dihidang.

Kongsi Artikel Ini