Kuih Gulung (Ketayap)
30 minit
5 Hidangan
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Kuih Gulung atau dikenali sebagai Ketayap ini merupakan kuih tradisi yang lembut dan sedap. Resipi Kuih Ketayap ini mudah untuk disediakan dan sesuai untuk dihidangkan ketika sarapan atau minum petang.
Bahan-bahan
Bahan-bahan A: Inti
100 g | Kelapa parut segar, bahagian putih sahaja |
40 g | Gula Melaka, dicincang |
20 g | Gula |
2 helai | Daun pandan, disimpul |
¼ sudu kecil | Garama |
¼ cawan | Water |
Bahan-bahan B: Kulit
1 paket | Seri-Aji® Tepung Goreng Pisang 150g |
1 cawan | Santan |
1 biji | Telur |
2 helai | Daun pandan, dipotong |
2 titik | Pewarna hijau |
100 ml | Air |
Cara Menyediakan
Cara menyediakan: Inti
- Masukkan kesemua bahan di dalam kuali dan masak di atas api yang perlahan.
- Kacau sehingga gula Melaka dan gula pasir cair dan sebati dengan kelapa.
- Kacau sehingga sedikit kering dan sejukkan.
Cara menyediakan: Kulit
- Masukkan santan, telur, daun pandan, pewarna hijau dan air ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
- Masukkan Seri-Aji® Tepung Goreng Pisang 150g dan kisar lagi sehingga sebati. Tapis menggunakan menapis.
- Panaskan kuali tanpa lekat dan sapu dengan sedikit minyak.
- Tuang 1 senduk adunan (nota: mengikut saiz kuali yang digunakan) ke dalam kuali dan pusing kuali ke kiri dan ke kanan untuk mendapatkan bentuk yang bulat.
- Masak selama 3-4 minit atau setelah bahagian bawah keperangan.
- Angkat, letakkan inti, lipat dan gulung.
- Sedia untuk dihidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Banana Fritter Flour