Kuih Gulung (Ketayap)

Kuih Gulung (Ketayap)
30 minit
recipe-cook-time
5 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Kuih Gulung atau dikenali sebagai Ketayap ini merupakan kuih tradisi yang lembut dan sedap. Resipi Kuih Ketayap ini mudah untuk disediakan dan sesuai untuk dihidangkan ketika sarapan atau minum petang.

Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A: Inti

100 g Kelapa parut segar, bahagian putih sahaja
40 g Gula Melaka, dicincang
20 g Gula
2 helai Daun pandan, disimpul
¼ sudu kecil Garama
¼ cawan Water

Bahan-bahan B: Kulit

1 paket Seri-Aji® Tepung Goreng Pisang 150g
1 cawan Santan
1 biji Telur
2 helai Daun pandan, dipotong
2 titik Pewarna hijau
100 ml Air
Method
Cara Menyediakan

Cara menyediakan: Inti

  1. Masukkan kesemua bahan di dalam kuali dan masak di atas api yang perlahan.
  2. Kacau sehingga gula Melaka dan gula pasir cair dan sebati dengan kelapa.
  3. Kacau sehingga sedikit kering dan sejukkan.

Cara menyediakan: Kulit

  1. Masukkan santan, telur, daun pandan, pewarna hijau dan air ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
  2. Masukkan Seri-Aji® Tepung Goreng Pisang 150g dan kisar lagi sehingga sebati. Tapis menggunakan menapis.
  3. Panaskan kuali tanpa lekat dan sapu dengan sedikit minyak.
  4. Tuang 1 senduk adunan (nota: mengikut saiz kuali yang digunakan) ke dalam kuali dan pusing kuali ke kiri dan ke kanan untuk mendapatkan bentuk yang bulat.
  5. Masak selama 3-4 minit atau setelah bahagian bawah keperangan.
  6. Angkat, letakkan inti, lipat dan gulung.
  7. Sedia untuk dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Banana Fritter Flour
Seri-Aji® Banana Fritter Flour
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg