Kuih Pisang Gulung
Keterangan Resipi
Kuih Pisang Gulung
Bahan-bahan
6 keping | Pisang masak |
60 g | Pes kacang merah (dibeli) |
Sedikit | Tepung ubi kayu |
Sedikit | Kulit popiah |
2 sudu besar | Madu |
3 – 4 sudu besar | Emping jagung, dihancurkan |
Bahan-bahan tepung goreng: disatukan
60 g | Tepung naik sendiri |
¼ sudu teh | Garam |
¼ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
1 sudu teh | Tepung beras |
8 – 9 sudu besar | Air |
1 sudu teh | Minyak masak |
Cara Menyediakan
- Buang kulit pisang. Potong memanjang kepada 2 bahagian. Taburkan tepung ubi kayu dan ketepikan.
- Sapukan sedikit pes kacang merah di atas sebelah pisang. Tutup dengan sebelah yang lagi.
- Balut dengan sekeping kulit popiah. Lekat hujung dengan sedikit tepung gorengyang disediakan.
- Salut seluruh pisang gulung dengan tepung goreng.
- Dalam minyak panas dan pada suhu sederhana, goreng-celup hingga kuning-keemasan dan rangup. Angkat.
- Kotkan pisang gulung dengan madu dan salutnya dengan emping jagung. Hidang serta-merta.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes