Kuih Siput Berkeju
6 orang
Keterangan Resipi
Kuih Siput Berkeju yang pasti menjadi pilihan tetamu anda di musim perayaan atau kudapan di waktu petang. Mesti cuba kerana resepinya yang mudah dan ringkas!
Bahan-bahan
2 cawan | Tepung gandum |
3 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan Serbaguna |
3 sudu besar | Mentega |
1 biji | Telur |
3 sudu besar | Santan |
3 sudu besar | Air |
Secukupnya | Minyak masak |
2 tangkai | Daun kari |
3 sudu kecil | Serbuk Keju |
Cara Menyediakan
- Campurkan tepung gandum dan SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan Serbaguna, Kacau sehingga sekata.
- Masukkan mentega dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan telur dan kacau sebati.
- Masukkan santan dan air,uli sehingga menjadi doh.
- Cubit sedikit doh, bentukkan menjadi bola. Tekan pada papan acuan. Gulungkan. Ulang langkah sehingga habis.
- Panaskan minyak masak. Dengan api yang kecil, gorengkan daun kari bersama gulungan doh sehingga keperangan.
- Sejukkan dan taburkan serbuk keju di atas kuih siput. Campurgaulkan sehingga sekata. Sedia untuk dihidang.
Tips
Alat: Acuan cangkerang snek
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Multipurpose Seasoning Recipes