Kuih Siput Berkeju

Kuih Siput Berkeju
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Multipurpose Seasoning Recipes
Ajinomoto Malaysia
6 orang
Keterangan Resipi

Kuih Siput Berkeju yang pasti menjadi pilihan tetamu anda di musim perayaan atau kudapan di waktu petang. Mesti cuba kerana resepinya yang mudah dan ringkas!

Bahan-bahan
2 cawan Tepung gandum
3 sudu kecil SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan Serbaguna
3 sudu besar Mentega
1 biji Telur
3 sudu besar Santan
3 sudu besar Air
Secukupnya Minyak masak
2 tangkai Daun kari
3 sudu kecil Serbuk Keju
Cara Menyediakan
  1. Campurkan tepung gandum dan SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan Serbaguna, Kacau sehingga sekata.
  2. Masukkan mentega dan kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan telur dan kacau sebati.
  4. Masukkan santan dan air,uli sehingga menjadi doh.
  5. Cubit sedikit doh, bentukkan menjadi bola. Tekan pada papan acuan. Gulungkan. Ulang langkah sehingga habis.
  6. Panaskan minyak masak. Dengan api yang kecil, gorengkan daun kari bersama gulungan doh sehingga keperangan.
  7. Sejukkan dan taburkan serbuk keju di atas kuih siput. Campurgaulkan sehingga sekata. Sedia untuk dihidang.
Tips

Alat: Acuan cangkerang snek

E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner_footer.jpg