Kuih Talam Berlauk
6 orang
Keterangan Resipi
Salah satu resepi tradisi yang menyelerakan. Gabungan warna yang menarik membuatkan semua tertarik kepada Kuih Talam Berlauk ini.
Penyediaan Peringkat Akhir
- Tuangkan sos ke atas kuih talam terdahulu. Selepas itu, taburkan inti keatasnya.
- Taburkan bahan-bahan hiasan mengikut susunan diikuti geragau kering, cili merah, cili hijau, daun bawang.
- Kukuskan selama 15-20 minit lagi sehingga masak dan keluarkannya.
- Taburkan bawang goreng dan daun sup.
- Potong dan sedia dihidangkan.
Kuih
Bahan-bahan
230 gm | Tepung beras |
20 gm | Tepung ubi kayu |
12 gm | SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Kampung |
200 gm | Ubi keladi, dipotong dadu kecil & masak sehingga lembut |
300 ml | Santan |
700 ml | Air |
Secukup rasa | SaltGaram |
Cara Menyediakan
- Campurkan tepung beras dan tepung ubi kayu.
- Larutkan garam dan Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI® dengan air dan masukkan ke dalam campuran tepung beras dan tepung ubi kayu tadi.
- Masukkan santan ke dalam campuran tadi. Kacau semua bahan-bahan sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan ke dalam kuali dan masak sehingga ia menjadi sedikit pekat.
- Alaskan loyang dengan plastik makanan (lut sinar) dan sapukan sedikit minyak di sekelilingnya.
- Masukkan adunan ke dalam loyang, dan masukan dadu ubi keladi. Kukuskan selama 30 minit.
Hiasan
Bahan-bahan
50 gm | Udang kering geragau, dicuci & digoreng tanpa minyak hingga kering |
50 gm | Bawang goreng |
1biji | Cili merah, dibuang biji & dihiris halus |
1biji | Cili hijau, dibuang biji & dihiris halus |
1 tangkai | Daun bawang, dihiris halus |
1 tangkai | Daun sup, dihiris halus |
Inti
Bahan-bahan
100 gm | Ayam, dicincang |
100 gm | Udang, dicincang |
12 gm | Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI® |
1 biji | Bawang merah besar, dihiris halus |
2 biji | Bawang putih, dihiris halus |
1 biji | Cili merah, dihiris halus |
2 biji | Cili hijau, dihiris halus |
1 sudu besar | Pes kari |
Secukup rasa | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
Cara Menyediakan
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi. Kemudian masukkan pes kari, cili merah dan cili hijau. Tumiskan bahan-bahan ini sehingga naik bau.
- Masukkan ayam dan udang yang telah dicincang. Seterusnya taburkan Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI®. Kacau sehingga masak dan ketepikan.
Sos
Bahan-bahan
10 biji | Cili merah, dikisar |
1 sudu besar | Gula merah, dididih dengan 50 ml air |
1 sudu besar | Sos cili |
1 sudu besar | Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI® |
Secukup rasa | Gula |
Cara Menyediakan
- Panaskan kuali tanpa minyak. Tumiskan cili merah yang siap dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan sos cili dan gula merah. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan gula secukup rasa dan Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI®. Kacau sehingga pekat dan ketepikan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
Seri-Aji® Kampung Style Fried Rice Recipes