Ladu Sayuran

Ladu Sayuran
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan: inti

4 biji Cendawan shiitake
50 g Lobak merah
4 biji Sengkuang cina
Sedikit Daun saderi
5 ulas Dou Bao (fucuk basah)
1 sudu besar Minyak masak
½ sudu kecil Perencah Umami AJI-NO-MOTO®
½ sudu kecil Lada Berperisa AJI-SHIO®
½ sudu besar Tepung jagung, dicampurkan dengan sedikit air

Bahan-bahan A: kulit

130 g Tepung gandum
20 g Tepung ubi
½ sudu kecil Garam
200 ml Air panas
1 sudu besar Minyak masak
Method
Cara Menyediakan
  1. Potong kesemua sayur-sayuran dan ‘dou bao’ menjadi dadu kecil.
  2. Panaskan minyak, tumis cendawan sehingga wangi.
  3. Masukkan semua sayur-sayuran dan ‘dou bao’, perasakan dengan Perencah Umami AJI-NO-MOTO® dan Lada Berperisa AJI-SHIO®.
  4. Goreng hingga wangi dan masukkan campuran tepung jagung, kacau rata dan ketepikan.
  5. Adunkan tepung gandum, tepung ubi dan garam, tuangkan air panas. Gaul dengan pantas sehingga adunan menjadi sebati.
  6. Masukkan minyak, uli sehingga doh menjadi lembut dan licin. Bahagikan doh kepada 10 g setiap bahagian.
  7. Canai doh kepada lapisan nipis, letakkan inti di atas dan lipat menjadi bentuk separuh bulan.
  8. Masukkan dalam dulang kukus yang telah digris dangan minyak masak. Kukus atas api yang tinggi selama lebih kurang 3 minit.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg