Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Mi Tuaran Bersama Ayam Char Siu

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper TUMIX® Chicken Stock
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Mi Tuaran Bersama Ayam Char Siu

Bahan-bahan
Bahan-bahan: Ayam Char Siu
170 – 190 g Paha ayam, dibuang tulang
Bahan-bahan A: perasa (Ayam Char Siu)
1 sudu besar Kicap cair
1 sudu besar Sos Hoisin
½ sudu kecil Rempah ‘5 spice’
½ sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX®
2 sudu besar Gula kastor atau secukup rasa
Sedikit Pewarna makanan merah, jika perlu
1 sudu besar Madu
Bahan-bahan: Mi
5 sudu besar Minyak masak
22 biji Mi wantan segar (saiz kecil)
1 sudu besar Minyak bijan
2 biji Telur, dipukul rata
3 – 4 tangkai Sawi Jepun
1 tangkai Daun bawang, dicincang
½ tangkai Cili merah, dihiris
Bahan-bahan B: perasa (dicampurkan)
1 sudu besar Kicap cair
½ sudu kecil Lada Berperisa AJI-SHIO®
1½ sudu kecil Perencah Pati Ayam TUMIX®
½ sudu kecil Garam
¼ sudu kecil Gula
1 sudu kecil Minyak bijan
150 ml Air
Cara Menyediakan
1. Gabungkan kesemua bahan perasa (A) di dalam mangkuk. Masukkan daging ayam. Perap selama beberapa jam untuk memastikan perapan diserap sepenuhnya supaya ayam lebih berperisa.
2. Panaskan kuali tanpa lekat dengan sedikit minyak. Letakkan daging ayam yang telah diperap dan goreng sehingga ayam masak sepenuhnya. Ketepikan selama 5 – 10 minit dan dipotong nipis.
3. Panaskan kuali dengan 3 sudu besar minyak hingga panas. Leraikan ketulan mi dan masukkan ke dalam kuali. Kacau rata mi dan biarkan goreng seketika, kacau mi dengan sepasang penyepit untuk memastikan mi digoreng rata. Terbalikkan mi dan goreng seketika lag
4. Didihkan seperiuk air, masukkan mi yang telah digoreng (Jangan masukkan terlalu banyak pada satu masa.) Pastikan suhu air adalah tinggi, keluar dan tuskan mi.
5. Panaskan kuali dengan 2 sudu besar minyak dan 1 sudu besar minyak bijan. Masukkan telur dan sebaik sahaja telur menjadi separuh masak, masukkan sawi Jepun dan mi wantan. Kacau rata bersama bahan perasa (B). Gaul pantas.
6. Keluarkan mi susun kepingan char siu, hirisan daun bawang dan cili merah sebagai hiasan.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product