Nasi Beraneka Lauk

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Bahan-bahan:
1 sudu teh Minyak masak
45 -50 g Bawang besar, dicincang
120 g Paha ayam tanpa tulang, dipotong dadu
1 biji Ubi kentang, dipotong baji
2 cawan Beras butir panjang
15 g Tong Kwai (Angelica Sinensis)
Bahan-bahan A:
2 helai Daun salam
2 helai Daun pandan, diikat simpul
1 tangkai Serai
400 ml Air
Bahan-bahan perencah B:
½ sudu teh Lada Berperisa AJI-SHIO®
½ – 1 sudu teh Garam
1½ sudu teh Perencah Pati Ayam TUMIX®
½ sudu teh Gula
Cara Menyediakan
  1. Didihkan bahan-bahan A selama 8 – 10 minit sehingga stok beraroma. Singkirkan kesemua bahan dan ketepikan 350 ml stok.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, kacau-goreng bawang besar, tong kwai dan dadu ayam hingga naik bau. Tambah masuk ubi kentang dan kacau sebati.
  3. Pindahkan bahan campuran ke dalam periuk nasi. Masukkan beras dan perencah B. Tuangkan stok tadi dan masak hingga nasi tanak.

Kongsi Artikel Ini