Nasi Kerabu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
533.0 kcal
Carbohydrate
64.3 g
Fat
20.8 g
Protein
22.1 g

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
654.8 kcal
Carbohydrate
71.9 g
Fat
26.7 g
Protein
31.7 g

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
875.1 kcal
Carbohydrate
108.3 g
Fat
30.0 g
Protein
42.9 g
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes TUMIX® Chicken Stock Recipes
Ajinomoto Malaysia
1 Hidangan
1 jam 30 minit
Keterangan Resipi

Nasi Kerabu yang lazat lagi berkhasiat.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Hidangan
Nasi biru
Ayam Lada Hitam Bakar
Sambal Kelapa Parut
Ikan
Ulam-Ulaman
Budu
Sup
Nasi Biru
Ayam Lada Hitam Bakar
Sambal Kelapa Parut
Ikan
Ulam-Ulaman
Budu
Sup
Nasi biru
Ayam Lada Hitam Bakar
Sambal Kelapa Parut
Ikan
Ulam-Ulaman
Budu
Sup
Bahan-bahan
1 1/3 cawan Nasi
Cara Menyediakan
  1. Masak nasi bersama bunga telang untuk nasi berwarna biru.
Bahan-bahan
1/4 ketul Isi dada ayam
1/2 sudu besar Madu
1/4 sudu besar Minyak Zaitun
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Cara Menyediakan
  1. Lembutkan isi ayam dengan pemukul daging (pilihan).
  2. Perap bersama madu, minyak zaitun dan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
  3. Bakar ayam di dalam ketuhar pada suhu 180OC selama 10 minit atau sehingga masak.
  4. Hiris dan dihidang.
Bahan-bahan
1/3 cawan  Kelapa parut
1 biji Bawang merah
1 sudu besar Halia
1 ulas Bawang putih
1 batang Serai
1/2 sudu besar Gula Perang

 

Cara Menyediakan
  1. Di dalam kuali, tumis kelapa tanpa minyak sehingga garing, kisar dan ketepikan.
  2. Kisar semua bahan kecuali kelapa, saute di dalam kuali yang sama sehingga wangi.
  3. Akhir sekali, satukan kesemua bahan-bahan dan tumis seketika untuk tahan lama.
Bahan-bahan
1 ekor kecil  Ikan kembung
1 cawan Air
1/2 keping Asam keping
1 helai Lengkuas
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama asam keping dan lengkuas. Masukkan ikan, biarkan sehingga masak.
  2. Keluarkan ikan dan asingkan isinya.
  3. Tumis isi ikan di dalam kuali anti lekat, perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa. Ketepikan.
Bahan-bahan
1 sudu besar Daun kesum
1 sudu besar Daun selom
1 sudu besar Ulam raja
1 sudu besar Daun kunyit
1 sudu besar Bunga Kantan
1 sudu besar Timun Jepun
1 sudu besar Serai

 

Cara Menyediakan
  1. Hiris halus kesemua ulam-ulaman.
  2. Ketepikan.
Bahan-bahan
2 sudu besar Budu
1 biji kecil Limau nipis, perah jus

 

Cara Menyediakan
  1. Campurkan budu dan limau nipis.
  2. Ketepikan.
Bahan-bahan
1/4 cawan  Saderi, potong dadu
1/4 cawan Lobak merah, potong dadu
250 ml  Stok ayam
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Cara Menyediakan
  1. Didihkan stok ayam. 
  2. Masukkan saderi, lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam, kacau rata.
Set Hidangan
  • Nasi Biru 
    • 1 1/3 cawan Nasi bir
  • Ayam Lada Hitam Bakar 
  • Sambal Kelapa Parut 
  • Ikan
  • Ulam-Ulaman
  • Budu
  • Sup
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan Yogurt biasa
  • Buah
    • 1 biji Oren
Bahan-bahan
1 1/3 cawan Nasi
Cara Menyediakan
  1. Masak nasi bersama bunga telang untuk nasi berwarna biru.
Bahan-bahan
1/2 ketul Isi dada ayam
1 sudu besar Madu
1/2 sudu besar Minyak Zaitun
3/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Cara Menyediakan
  1. Lembutkan isi ayam dengan pemukul daging (pilihan).
  2. Perap bersama madu, minyak zaitun dan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
  3. Bakar ayam di dalam ketuhar pada suhu 180OC selama 10 minit atau sehingga masak.
  4. Hiris dan dihidang.
Bahan-bahan
1/3 cawan Kelapa parut
1 biji Bawang merah
1 sudu besar Halia
1 ulas Bawang putih
1 batang Serai
1/2 sudu besar Gula Perang

 

Cara Menyediakan
  1. Di dalam kuali, tumis kelapa tanpa minyak sehingga garing, kisar dan ketepikan.
  2. Kisar semua bahan kecuali kelapa, saute di dalam kuali yang sama sehingga wangi.
  3. Akhir sekali, satukan kesemua bahan-bahan dan tumis seketika untuk tahan lama.
Bahan-bahan
2 ekor kecil  Ikan kembung
1 cawan Air
1 keping Asam keping
2 helai Lengkuas
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama asam keping dan lengkuas. Masukkan ikan, biarkan sehingga masak.
  2. Keluarkan ikan dan asingkan isinya.
  3. Tumis isi ikan di dalam kuali anti lekat, perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa. Ketepikan.
Bahan-bahan
1 sudu besar Daun kesum
1 sudu besar Daun Selom
1 sudu besar Ulam raja
1 sudu besar Daun kunyit
1 sudu besar Bunga kantan
1 sudu besar Timun Jepun
1 sudu besar Serai

 

Cara Menyediakan
  1. Hiris halus kesemua ulam-ulaman.
  2. Ketepikan.
Bahan-bahan
2 sudu besar Budu
1 biji kecil Limau nipis, perah jus

 

Cara Menyediakan
  1. Campurkan budu dan limau nipis.
  2. Ketepikan.
Bahan-bahan
1/4 cawan Saderi, potong dadu
1/4 cawan Lobak merah, potong dadu
250 ml  Stok Ayam
1 sudu kecil Lobak merah, potong dadu

 

Cara Menyediakan
  1. Didihkan stok ayam. 
  2. Masukkan saderi, lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam, kacau rata.
Set Hidangan
  • Nasi Biru 
    • 1 1/3 cawan Nasi bir
  • Ayam Lada Hitam Bakar 
  • Sambal Kelapa Parut 
  • Ikan
  • Ulam-Ulaman
  • Budu
  • Sup
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan Yogurt biasa
  • Buah
    • 1 biji Oren
Bahan-bahan
2 cawan Nasi
Cara Menyediakan
  1. Masak nasi bersama bunga telang untuk nasi berwarna biru.
Bahan-bahan
1/2 ketul Isi dada ayam
1 sudu besar Madu
1/2 sudu besar Minyak Zaitun
3/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Cara Menyediakan
  1. Lembutkan isi ayam dengan pemukul daging (pilihan).
  2. Perap bersama madu, minyak zaitun dan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
  3. Bakar ayam di dalam ketuhar pada suhu 180OC selama 10 minit atau sehingga masak.
  4. Hiris dan dihidang.
Bahan-bahan
1/3 cawan Kelapa parut
1 biji Bawang merah
1 sudu besar Halia
1 ulas Bawang putih
1 batang Serai
1/2 sudu besar Gula Perang

 

Cara Menyediakan
  1. Di dalam kuali, tumis kelapa tanpa minyak sehingga garing, kisar dan ketepikan.
  2. Kisar semua bahan kecuali kelapa, saute di dalam kuali yang sama sehingga wangi.
  3. Akhir sekali, satukan kesemua bahan-bahan dan tumis seketika untuk tahan lama.
Bahan-bahan
2 ekor kecil  Ikan kembung
1 cawan Air
1 keping Asam keping
2 helai Lengkuas
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa

 

Cara Menyediakan
  1. Didihkan air bersama asam keping dan lengkuas. Masukkan ikan, biarkan sehingga masak.
  2. Keluarkan ikan dan asingkan isinya.
  3. Tumis isi ikan di dalam kuali anti lekat, perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa. Ketepikan.
Bahan-bahan
1 sudu besar Daun kesum
1 sudu besar Daun Selom
1 sudu besar Ulam raja
1 sudu besar Daun kunyit
1 sudu besar Bunga kantan
1 sudu besar Timun Jepun
1 sudu besar Serai

 

Cara Menyediakan
  1. Hiris halus kesemua ulam-ulaman.
  2. Ketepikan.
Bahan-bahan
2 sudu besar Budu
1 biji kecil Limau nipis, perah jus

 

Cara Menyediakan
  1. Campurkan budu dan limau nipis.
  2. Ketepikan.
Bahan-bahan
1/4 cawan Saderi, potong dadu
1/4 cawan Lobak merah, potong dadu
250 ml  Stok Ayam
1 sudu kecil Lobak merah, potong dadu

 

Cara Menyediakan
  1. Didihkan stok ayam. 
  2. Masukkan saderi, lobak merah dan TUMIX® Perencah Pati Ayam, kacau rata.
Set Hidangan
  • Nasi Biru 
    • 2 cawan Nasi biru
  • Ayam Lada Hitam Bakar 
  • Sambal Kelapa Parut 
  • Ikan
  • Ulam-Ulaman
  • Budu
  • Sup
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan Yogurt biasa
  • Buah
    • 1 biji Oren
Tips Nutrisi
Rendah Sederhana Tinggi
Makanan Sebelum Latihan (3-4 jam sebelumnya)   Contoh Makanan Selepas Bersenam: Kaya dengan protein untuk pemulihan otot selepas latihan

amino-vital-new-big.jpg

E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner_footer.jpg