Nasi Minyak
1 jam
5 - 6 Hidangan
Keterangan Resipi
Nasi Minyak ini merupakan hidangan nasi yang popular di majlis kenduri keraian atau perayaan. Cara masak nasi minyak ialah dengan memasak nasi bersama minyak sapi tulen & rempah ratus.
Resepi Nasi Minyak yang mudah ini enak dimakan bersama lauk pauk seperti Rendang Ayam, Daging Palembang, Ayam Masak Merah, Kari Ayam atau dimakan begitu sahaja.
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
351.4 kcal
Carbohydrate
69.04 g
Protein
6.84 g
Fat
4.56 g
Sodium
410.26 mg
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
2 sudu besar | Minyak sapi |
1 batang | Cinnamon stick |
2 kuntum | Bunga lawang |
4 biji | Bunga cengkih |
3 biji | Buah pelaga |
2 helai | Daun pandan, dipotong 4 |
1 biji kecil | Bawang besar, dihiris nipis |
3 ulas | Bawang putih, dihiris nipis |
1 inci | Halia, dihiris nipis |
Bahan-bahan B:
¼ sudu kecil | Serbuk kunyit |
380 g | Beras basmati, rendam 15 minit dan toskan |
660 ml | Air |
120 ml | Susu rendah lemak |
1 1/3 tsp | AJI-NO-MOTO® |
2/3 tsp | Garam |
Bahan-bahan C:
2 sudu besar | Kismis |
50 g | Kacang pis |
Sedikit | Daun pudina |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak sapi, tumis bahan-bahan (A) sehingga wangi dan kuning keemasan.
- Masukkan bahan-bahan (B), kacau dan pindahkan ke peruik nasi. Biarkan masak.
- Sedia dihidang bersama-sama bahan (C).
Tips
Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia dapat mengurangkan sekitar 20% natrium disamping itu dapat mengekalkan kelazatan hidangan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes