Nasi Pulut Daun Teratai


10 orang

Nasi Pulut Daun Teratai

200 g | Paha ayam tanpa tulang, dipotong dadu |
2 sudu kecil | Perencah Nasi Goreng Ayam SERI-AJI® |
4 tbsp | Minyak masak |
30 g | Kekapis kering (scallop), direndam selama 1 jam dan dituskan |
30 g | Udang kering, dibilas dan diketus |
3 | Bawang merah, dihiris |
2 clove | Bawang putih, dicincang |
25 g | Cendawan shitake kering, direndam semalaman dan dipotong dadu |
2 sudu besar | Kicap cair |
1 sudu kecil | Kicap pekat |
500 g | Beras pulut, direndam selama 4 jam |
1½ cawan | Air |
1 helai | Daun teratai kering, direndam sehingga menjadi lembut |

- Perasakan ayam dengan ½ sudu kecil Perencah Nasi Goreng Ayam SERI-AJI®.
- Panaskan 3 sudu besar minyak masak, goreng kekapis kering dan udang kering sehingga wangi.
- Masukkan bawang merah dan bawang putih, tumis hingga layu.
- Masukkan cendawan dan ayam yang telah diperap. Goreng hingga wangi.
- Perasakan dengan Perencah Nasi Goreng Ayam SERI-AJI®, kicap cair dan kicap pekat.
- Masukkan beras pulut dan digaul rata.
- Tuangkan air dan campurgaulkan sehingga air meresap sepenuhnya.
- Alaskan daun yang telah direndam di dalam mangkuk, sapukan dengan 1 sudu besar minyak..
- Masukkan campuran beras ke atas daun.
- Balut dan stim selama 1 jam.
- Keluarkan daripada pengukus dan letakkan di atas pinggan. Bukakan balutan dan dihidang panas.

Resipi ini boleh disediakan terlebih dahulu dan kukus sebelum dihidangkan.


