Nasi Pulut Daun Teratai

Nasi Pulut Daun Teratai
recipe-cook-time
10 orang
Description
Keterangan Resipi

Nasi Pulut Daun Teratai

Ingredients
Bahan-bahan
200 g Paha ayam tanpa tulang, dipotong dadu
2 sudu kecil Perencah Nasi Goreng Ayam SERI-AJI®
4 tbsp Minyak masak
30 g Kekapis kering (scallop), direndam selama 1 jam dan dituskan
30 g Udang kering, dibilas dan diketus
3 Bawang merah, dihiris
2 clove Bawang putih, dicincang
25 g Cendawan shitake kering, direndam semalaman dan dipotong dadu
2 sudu besar Kicap cair
1 sudu kecil Kicap pekat
500 g Beras pulut, direndam selama 4 jam
1½ cawan Air
1 helai Daun teratai kering, direndam sehingga menjadi lembut
Method
Cara Menyediakan
  1. Perasakan ayam dengan ½ sudu kecil Perencah Nasi Goreng Ayam SERI-AJI®.
  2. Panaskan 3 sudu besar minyak masak, goreng kekapis kering dan udang kering sehingga wangi.
  3. Masukkan bawang merah dan bawang putih, tumis hingga layu.
  4. Masukkan cendawan dan ayam yang telah diperap. Goreng hingga wangi.
  5. Perasakan dengan Perencah Nasi Goreng Ayam SERI-AJI®, kicap cair dan kicap pekat.
  6. Masukkan beras pulut dan digaul rata.
  7. Tuangkan air dan campurgaulkan sehingga air meresap sepenuhnya.
  8. Alaskan daun yang telah direndam di dalam mangkuk, sapukan dengan 1 sudu besar minyak..
  9. Masukkan campuran beras ke atas daun.
  10. Balut dan stim selama 1 jam.
  11. Keluarkan daripada pengukus dan letakkan di atas pinggan. Bukakan balutan dan dihidang panas.
Method
Tips

Resipi ini boleh disediakan terlebih dahulu dan kukus sebelum dihidangkan.

Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Chicken Flavour Fried Rice Recipes
Seri-Aji® Chicken Flavour Fried Rice Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg