Ngoh Hiong Gulung Tradisional
Keterangan Resipi
Ngoh Hiong Gulung Tradisional
Sos Pencicah
Bahan-bahan
3 sudu besar | Sos cili |
1 sudu besar | Sos tomato |
1 sudu besar | Jus limau nipis |
1 sudu teh | Bijan panggang |
Cara Menyediakan
- Campur-gaul semua bahan dan hidang dengan Ngoh Hiong
Ngoh Hiong Gulung
Bahan-bahan
200 g | Dada ayam, dibuang kulit & dipotong jejalur |
60 g | Udang saiz sederhana, dikupas kulit & dipotong dadu |
1 keping | Kulit soya fucuk (tanpa garam) |
Secukup | Minyak masak (untuk goreng-celup) |
Bahan-bahan (A)
¾ sudu teh | Serbuk rempah lima |
¾ sudu teh | Minyak bijan |
¼ sudu teh | Garam |
½ sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
1 sudu teh | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
½ sudu teh | Gula atau hingga cukup rasa |
1 sudu besar | Telur, dipukul ringan |
1 sudu besar | Tepung ubi kayu |
Bahan-bahan (B)
4 biji | Sengkuang Cina, dikupas kulit & dipotong halus |
30 g | Bawang besar, dicincang |
1 sudu besar | Daun bawang cincang |
Bahan-bahan (C): Pes tepung, digaul sebati
2 sudu besar | Tepung gandum |
2½ sudu besar | Air |
Cara Menyediakan
- Letak ayam dan udang di dalam mangkuk, masukkan bahan-bahan (A).
- Tambah (B) dan kacau sekata.
- Potong kulit soya kepada bentuk segiempat berukuran 6” x 8”.
- Letak sekeping kulit soya di atas meja yang bersih. Sendukkan 2 sudu besar inti ke atas kulit soya. Gulung kemas dan tutup hujung kulit denga pes tepung (C).
- Kukus gulung selama 7 minit atau sehingga masak. Biarkan gulung menyejuk sepenuhnya sebelum goreng-celup di atas api sederhana. Perlahankan api sebaik sahaja gulung diturunkan ke dalam minyak. Kacau-goreng hingga perang-keemasan.
- Angkat, hiris dan hidang dengan sos pencicah.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes