Ngoh Hiong Gulung Tradisional

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Bahan-bahan: Sos Pencicah
3 sudu besar Sos cili
1 sudu besar Sos tomato
1 sudu besar Jus limau nipis
1 sudu teh Bijan panggang

Cara Menyediakan:

  1. Campur-gaul semua bahan dan hidang dengan Ngoh Hiong
Bahan-bahan: Ngoh Hiong Gulung
200 g Dada ayam, dibuang kulit & dipotong jejalur
60 g Udang saiz sederhana, dikupas kulit & dipotong dadu
1 keping Kulit soya fucuk (tanpa garam)
Secukup Minyak masak (untuk goreng-celup)
Bahan-bahan (A):
¾ sudu teh Serbuk rempah lima
¾ sudu teh Minyak bijan
¼ sudu teh Garam
½ sudu teh Lada Berperisa AJI-SHIO®
1 sudu teh Perencah Pati Ayam TUMIX®
½ sudu teh Gula atau hingga cukup rasa
1 sudu besar Telur, dipukul ringan
1 sudu besar Tepung ubi kayu
Bahan-bahan (B):
4 biji Sengkuang Cina, dikupas kulit & dipotong halus
30 g Bawang besar, dicincang
1 sudu besar Daun bawang cincang
Bahan-bahan (C): Pes tepung, digaul sebati
2 sudu besar Tepung gandum
2½ sudu besar Air
Cara Menyediakan
  1. Letak ayam dan udang di dalam mangkuk, masukkan bahan-bahan (A).
  2. Tambah (B) dan kacau sekata.
  3. Potong kulit soya kepada bentuk segiempat berukuran 6” x 8”.
  4. Letak sekeping kulit soya di atas meja yang bersih. Sendukkan 2 sudu besar inti ke atas kulit soya. Gulung kemas dan tutup hujung kulit denga pes tepung (C).
  5. Kukus gulung selama 7 minit atau sehingga masak. Biarkan gulung menyejuk sepenuhnya sebelum goreng-celup di atas api sederhana. Perlahankan api sebaik sahaja gulung diturunkan ke dalam minyak. Kacau-goreng hingga perang-keemasan.
  6. Angkat, hiris dan hidang dengan sos pencicah.

Kongsi Artikel Ini