Paprik SCK
6 orang
Keterangan Resipi
Paprik SCK
Bahan-bahan
3 sudu besar | Minyak masak |
2 ulas | Bawang putih, dicincang halus |
30 g | Isi udang |
20 ml | Cili kering, direbus dan dikisar |
20 ml | Sos tiram |
¼ cawan | Air |
1 batang | Serai, diketuk |
2 helai | Daun limau purut |
2 biji | Cili api, diketuk |
30 ml | Sos cili |
10 ml | Sos tomato |
7 g | AJI-NO-MOTO® |
5 g | Gula |
Secukupnya | Garam |
Bahan-bahan B: sayuran
50 g | Kubis bunga |
8 biji | Kacang parang |
1 biji | Lobak merah, dipotong |
4 batang | Jagung muda, dipotong |
10 biji | Kacang buncis, dipotong serong memanjang |
1 biji | Cili merah, dipotong serong memanjang |
1 biji | Bawang besar, dipotong tebal |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih dan masukkan isi udang.
- Masukkan cili kering kisar, sos tiram dan air.
- Masukkan serai dan daun limau purut.
- Masukkan cili api bersama sos cili dan sos tomato. Kacau sebati.
- Masukkan kesemua bahan-bahan (B). Kacau sehingga sayur separuh masak.
- Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, gula dan garam. Kacau sebati.
- Sedia untuk dihidang
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes