Paprik SCK

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

 

Cadangan hidangan: 4 – 6 orang

 

Bahan-bahan:
3 sudu besar Minyak masak
2 ulas Bawang putih, dicincang halus
30 g Isi udang
20 ml Cili kering, direbus dan dikisar
20 ml Sos tiram
¼ cawan Air
1 batang Serai, diketuk
2 helai Daun limau purut
2 biji Cili api, diketuk
30 ml Sos cili
10 ml Sos tomato
7 g AJI-NO-MOTO®
5 g Gula
Secukupnya Garam
Bahan-bahan B: sayuran
50 g Kubis bunga
8 biji Kacang parang
1 biji Lobak merah, dipotong
4 batang Jagung muda, dipotong
10 biji Kacang buncis, dipotong serong memanjang
1 biji Cili merah, dipotong serong memanjang
1 biji Bawang besar, dipotong tebal
Cara Menyediakan

1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih dan masukkan isi udang.
2. Masukkan cili kering kisar, sos tiram dan air.
3. Masukkan serai dan daun limau purut.
4. Masukkan cili api bersama sos cili dan sos tomato. Kacau sebati.
5. Masukkan kesemua bahan-bahan (B). Kacau sehingga sayur separuh masak.
6. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, gula dan garam. Kacau sebati.
7. Sedia untuk dihidang

Kongsi Artikel Ini